ANC beslist 'dat president Jacob Zuma zich moet terugtrekken'
Een beschadigde affiche van Jacob Zuma. Foto: EPA-EFE
Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), de partij die aan de macht is in Zuid-Afrika, heeft beslist 'dat president Jacob Zuma zich moet terugtrekken'. Dat berichten lokale media, na een marathonvergadering van de partij. De nationale tv meldde eerder dat het ANC Zuma 48 uur de tijd had gegeven om op te stappen.

De website News24 berichtte dinsdagochtend dat de vergadering van het uitvoerend comité van het ANC eindigde om 3 uur 's ochtends (2 uur in België, red.), 13 uur na aanvang. Volgens verschillende bronnen krijgt Zuma het bevel zich terug te trekken, nadat hij eerder had geweigerd ontslag te nemen. De president ging aanvankelijk akkoord met een ontslag, in een vergadering met vicepresident en partijvoorzitter Cyril Ramaphosa, maar vroeg daarna om drie maanden langer aan te mogen blijven. Het comité verwierp die vraag.

Waar Zuma zich momenteel precies bevindt, is niet duidelijk. De president is flink verzwakt sinds Cyril Ramaphosa (65) in december de nieuwe voorzitter werd van het ANC. Dat maakt van de schatrijke voormalige zakenman automatisch ook de kandidaat-president bij de verkiezingen van volgend jaar.

Het nieuwe ANC-leiderschap wil dat de president nu al plaats ruimt, zodat de partij de door hem aangerichte schade kan herstellen, en opnieuw aansluiting kan vinden bij de Zuid-Afrikaanse kiezers. Het ANC, dat sinds het einde van het apartheidsregime begin de jaren negentig onafgebroken aan de macht is in Zuid-Afrika, blijft de grootste partij van het land, maar heeft onder het presidentschap van Zuma flink aan invloed ingeboet.

Corruptie

De controversiële leider wordt al jaren geplaagd door talrijke corruptiezaken. Onder Zuma’s leiding is Zuid-Afrika afgegleden tot een kleptocratie, waar corruptie welig en vooral zeer openlijk tiert. Er is corruptie op elk bestuursniveau, maar de president spant toch wel de kroon. Hij probeert vandaag maar liefst 783 aantijgingen van fraude of corruptie van zich af te houden.

Ramaphosa kiezen als nieuwe partijleider was essentieel om het investeerdersvertrouwen in Zuid-Afrika te herstellen. Sinds zijn aantreden, op 18 december, is de rand, de nationale munt, erop vooruit gegaan. De entourage van Ramaphosa hoopt dat Zuma zal kunnen leven met een proper exitscenario, waarbij de nieuwe ANC-leider de macht van hem kan overnemen.

Daarmee zijn de oppositiepartijen het niet eens. Zij willen dat het parlement deze week een debat houdt over een motie van wantrouwen tegen Zuma, en dat het parlement dan wordt ontbonden en er vervroegde verkiezingen komen.