Ophef in Duinkerke om ‘nacht van de zwarten’
Foto: AFP

Het is al decennia een traditie bij de jaarlijkse carnavalsviering in de Noord-Franse kuststad Duinkerke. Elk jaar weer is er een gezelschap dat verkleed als ‘inboorling’ aan de verkleedpartij deelneemt. Daartegen komen nu verschillende actiegroepen in opstand.

Rokken van stro, kettingen met botjes, roodgestifte lippen en grote veren in het haar. De jaarlijkse ‘nuit des noirs’ (nacht van de zwarten), intussen uitgegroeid tot een vast onderdeel van de eeuwenoude carnavalsoptocht in Duinkerke, lokt telkens veel bekijks.

In het zog van de heftige zwartepietendiscussie in Nederland staan nu echter ook in Duinkerke actiegroepen op die stevige kritiek leveren op de traditionele optocht. Ze eisen dat de stereotype verkleedpartij tot het verleden gaat behoren.

Een daarvan is de ‘Conseil représentatif des associations noires de France’, de Raad van zwarte verenigingen in Frankrijk. ‘Rondlopen als blackface is niet alleen een daad van racisme, het is nauw verbonden aan misdaden tegen de mensheid, zoals de slavernij’, betoogde voorzitter Louis-Georges Tin afgelopen weekend in een open brief in het Franse dagblad Le Monde.

Reputatieschade

De Franse actiegroepen hebben een onderhoud aangevraagd met Patrice Vergriete, de burgemeester van Duinkerke, waarin zij hun standpunt willen verduidelijken. Die wil daar echter niks van afweten, en weigert de actievoerders zelfs te ontvangen.

‘Tijdens carnaval maken we van alles en iedereen een karikatuur, we bespotten elkaar. Vrouwen kleden zich als mannen, mannen lopen rond in een jurk en met een pruik, arbeiders doen alsof ze bankiers zijn, en atheïsten worden voor een dag lang geestelijken’, schreef Vergriete op zijn beurt in een ingezonden stuk in Le Monde. ‘Dat maakt carnaval net zo leuk.’ Volgens hem is er dan ook geen sprake van racisme, maar drukt het feest net vriendschap en tolerantie uit.

Duivelse kannibalen

Van die reactie is Tin niet onder de indruk. ‘Zwarten worden hier voorgesteld als duivelse kannibalen. Als men hiermee doorgaat, gaan wij door met onze protesten. Hoe kun je een feest vieren als dat voor anderen pijnlijk is?’

De Noord-Franse havenstad Duinkerke geldt, samen met Nice, als de carnavalstad bij uitstek van onze zuiderburen. Het hoogtepunt is de traditionele stoet op 14 februari, waarin de reuzen Reuze Papa en Reuzine samen met de Visschersbende door de stad trekken.