Wat drijft radicale protestbewegingen?
Foto: BELGAIMAGE

Veel nieuws vanavond op televisie. Op NPO 2 en BBC 2 kunnen de liefhebbers terecht voor nieuwe Britse politieseries, terwijl op Canvas een docu-reeks begint over linkse en rechtse radicale protestbewegingen.

1. DANNY DEMONSTREERT

Canvas 20.30 uur

De Nederlandse journalist Danny Ghosen schuimt in vier afleveringen linkse en rechtse radicale protestbewegingen af en peilt naar de motivatie van hun leden. Hij loopt ook mee in hun protestmarsen. In de eerste aflevering ontmoet Ghosen de jonge Britse Jayda Fransen. Zij is overtuigd lid van de extreemrechtse anti-islambeweging Britain First, waarvan ze in 2016 ook even leider was.

2. COLLATERAL

BBC 2 22.00 uur

Nieuwe vierdelige Britse politiereeks, die thema’s als racisme en de vluchtelingenkwestie niet schuwt. Ook veelbelovend: de hoofdrol is voor Carey Mulligan, die u vrijdag nog aan het werk kon zien als het zusje van de seksverslaafde Michael Fassbender in Shame.

3. TRUST ME

NPO 2 22.55 uur

Nog een nieuwe vierdelige Britse politiereeks, die thema’s als de falende Britse gezondheidszorg niet schuwt. Ook veelbelovend: de hoofdrol is voor Jodie Whittaker, die onlangs de eerst vrouwelijke ‘Doctor Who’ werd.

4. BARTEL IN HET WILD

Vier 20.35 uur

Dit programma is geen hoogvlieger en Bartel Van Riet is niet onze favoriete tuinman, maar van deze aflevering verwachten we wel wat: Astrid Coppens en Willie Wartaal (De Jeugd van Tegenwoordig), dat moet vonken geven in de Marokkaanse woestijn.

5. JULIUS CAESAR REVEALED

BBC 1 22 uur

De Engelse historica en Rome-kenner Mary Beard vertelt in deze documentaire op haar eigen, aanstekelijke manier het levensverhaal van Gaius Julius Caesar, de meesterstrateeg die de Romeinse wereld voorgoed veranderde. Caesar schudde niet alleen de oude Romeinse politiek door elkaar, ook nu nog weerklinkt zijn nalatenschap in onze levens.