Reuzenaronskelk binnenkort in bloei in Plantentuin Meise
De reuzenaronskelk lokte in april 2017 veel volk tijdens de uitzonderlijke bloei die maar enkele dagen duurt. Foto: jhp

De kelk zal waarschijnlijk over een week opnieuw in bloei staan in de Plantentuin in Meise.

Sinds de eerste bloei in 2008 is het al de achtste keer dat dergelijke uitzonderlijke gebeurtenis zich voordoet in de Plantentuin. Typisch aan deze bloei, waar zich uit de knol een grote rechtopstaande bloem ontwikkelt, is de wansmakelijke lijkengeur die de plant verspreidt. Het spektakel is dit keer op vrijdag (16 feburari) en zaterdag (17 februari) te bezichtigen. De plantentuin zal uitzonderlijk tot 22 uur geopend zijn.

De reuzenaronskelk is een zeldzame plant die in 1878 ontdekt werd in de regenwouden van het Indonesische eiland Sumatra. Omdat het een bedreigde plant is grijpt de Plantentuin de bloei aan om aandacht te vragen voor bedreigde plantensoorten. Niet enkel de orang-oetans in Sumatra zijn immers bedreigd. Door de ontbossing voor de aanplanting van palmolieplantages dreigen ook de regenwouden te verdwijnen. De plant is in ons land enkel terug te vinden in de plantentuinen van Meise en Gent.

Vorig jaar in april kende de Plantentuin van Meise een wereldprimeur toen op dezelfde dag twee reuzenaronskelken in bloei kwamen. Met behulp van ingevroren stuifmeel afkomstig van de Plantentuin van de UGent werd nadien een succesvolle bestuiving uitgevoerd. Na een verdeling van het materiaal tussen Meise en Gent kon de Plantentuin van Meise ondertussen zelf liefst 50 jonge reuzenaronskelken kweken. Deze zullen verspreid worden naar andere botanische tuinen wereldwijd.