New York klaagt Harvey Weinstein aan
Harvey Weinstein. Foto: AFP

Eric Schneiderman, de procureur-generaal van de staat New York, heeft een klacht ingediend tegen The Weinstein Company en Harvey en Robert Weinstein.

Schneiderman voert al vier maanden een onderzoek naar The Weinstein Company. Hij begint de zaak nu omdat er een verkoop van The Weinstein Company op til is. Een groep van investeerders, aangevoerd door Maria Contreras-Sweet, ex-topvrouw in de regering Obama, wil de studio overnemen.  'Een onderzoek van vier maanden heeft nieuwe en schandelijke voorbeelden van seksueel wangedrag blootgeleg', luidt het zondag in een mededeling. Daarnaast worden ook Weinsteins bedrijf en broer vervolgd.

In zijn klacht stelt Schneiderman dat de leiders van het bedrijf en de raad van bestuur de werknemers niet hebben beschermd tegen producer en voormalig ceo Harvey Weinstein. Het openbaar ministerie van New York bouwde een dossier op tegen de producer dat 'nieuwe en uitgebreide beschuldigingen' van 'gewelddadige en uitbuitende mishandeling van zijn personeel' bevat, klinkt het. De aanklacht bevat meerdere getuigenissen van voormalige werknemers over ongewenste intimiteiten, intimidatie en ander wangedrag door Weinstein, die in oktober al werd ontslagen door zijn bedrijf.

'Flagrante schendingen'

Concreet worden Harvey Weinstein, The Weinstein Company en Robert Weinstein (medeoprichter en CEO van het bedrijf) door procureur-generaal Eric T. Schneiderman vervolgd wegens 'flagrante schendingen van de burgerrechten, mensenrechten en arbeidsrechten'. The Weinstein Company en Robert Weinstein worden aangeklaagd omdat ze 'herhaaldelijk de wetten van New York hebben gebroken door hun werknemers niet te beschermen van diepgaande ongewenste intimiteiten, intimidatie en discriminatie', zegt Schneiderman.

Schneiderman wil dat het geld van een eventuele verkoop gebruikt wordt om de slachtoffers van Harvey Weinstein te vergoeden. De aanklacht betekent een mogelijk tegenslag voor de verkoop van Weinsteins studio. Een deal ter waarde van 500 miljoen dollar (408 miljoen euro) zou bijna rond zijn en volgens lokale media zelfs zondag nog ondertekend worden.

70 vrouwen

Weinstein was een van de meest invloedrijke figuren in Hollywood voor hij vorig jaar van zijn voetstuk viel toen meer dan 70 vrouwen hem beschuldigden van seksueel wangedrag en zelfs verkrachting.

Onlangs heeft Weinstein, bij monde van zijn advocaat Ben Brafman, voor het eerst gereageerd op beschuldigingen. Brafman noemt de beschuldiging van verkrachting die actrice Rose McGowan uitte ‘een brutale leugen’.

‘Weinstein heeft nog niet gereageerd, ondanks een overvloed aan bewijs dat de beschuldigingen onjuist zijn. Maar na de vertoning van Rose Mc­Gowan die enkel en alleen haar boek wil promoten, is het on­mogelijk stil te blijven.’

McGowan reageerde woedend. ‘Jullie worden vervloekt voor het leed dat jullie hebben veroorzaakt’, schreef ze op Twitter.

The New York Times en The New Yorker brachten het wangedrag van Weinstein aan het licht. Onder meer McGowans getuigenis zette de #MeToo-beweging in gang.