ANC beslist vandaag over toekomst Zuma
Foto: REUTERS

Het African National Congress verliest zijn geduld met president Jacob Zuma. De 75-jarige anti-apartheids­strijder, die sinds 2009 aan de macht is, staat onder zware druk om af te treden omdat hij genoemd wordt in talloze corruptiezaken.

Zuma’s tweede termijn als president eindigt pas midden volgend jaar en het is niet duidelijk of hij bereid is zonder slag of stoot vroeger op te stappen.

Vandaag vergadert het bestuur van het ANC over de zaak, kondigde partijleider Cyril Ramaphosa gisteren aan in een speech naar aanleiding van de honderdste verjaardag van Nelson Mandela, ’s lands eerste zwarte president. Hij voegde ­eraan toe dat het vertrek van ­Zuma op een ordentelijke manier moet worden geregeld.

Smeergeld

Zuma werd in 1959 op 17-jarige leeftijd lid van het ANC. Hij nam actief deel aan de gewapende strijd tegen het apartheidsregime. Dat leverde hem een veroordeling tot tien jaar cel op. Hij zat zijn straf uit op Robbeneiland, samen met Mandela. Bij zijn vrijlating in 1973 hervatte hij de strijd. Om niet opnieuw in de gevangenis te belanden, verliet hij in 1975 het land. Zijn ballingschap zou vijftien jaar duren.

Samen met Mandela en Thabo Mbeki voerde Zuma de onderhandelingen met het blanke regime over het einde van de apartheid. Toen Mandela zich in 1999 terugtrok uit de politiek werd Mbeki president en Zuma vicepresident.

Kort nadien werd bekend dat hij smeergeld van een Frans wapenbedrijf zou hebben ontvangen. Mbeki ontzette hem daarop uit zijn ambt. Maar Zuma kwam terug. De aanklacht werd ingetrokken, waardoor hij zich in 2009 kandidaat kon stellen voor het presidentschap.

De smeergeldaffaire werd eind vorig jaar echter heropend. In december werd hij als partijleider vervangen door Ramaphosa. Sindsdien is duidelijk dat zijn dagen aan de macht ten einde lopen.