Staking cipiers goed opgevolgd
In de gevangenis van Mechelen is zowat een op de drie cipiers aan het werk. Foto: Photo News

In Vlaanderen is 24,81 procent van het gevangenispersoneel vrijdag aan het werk. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Justitie.

De gevangenissen waar het zwaarst gestaakt wordt, zijn Brugge (7,01 pct aan de slag), Leuven-Centraal (12,9 pct) en Gent (13,75 pct).

De gevangenissen waar de deelname aan de stakingsactie het kleinst is, zijn Tongeren (57,14 pct), Leuven Hulp (45,16 pct), Antwerpen (38,36 pct) en Mechelen (36,67 pct).

Volgens de FOD Justitie zijn vrijdagnamiddag 50 politieagenten en 45 agenten van de civiele bescherming aanwezig.

De gevangenisbonden staken vrijdagochtend al voor de tweede week op rij uit protest tegen het personeelstekort. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) had woensdag een ontmoeting met de vakbonden. ‘Die verliep goed’, zei Geens vrijdag, maar de bonden gingen toch door met de vooraf aangekondigde 32-urenstaking.

Het voorstel van de minister - waarin onder meer staat dat de kaders die vorig jaar zijn afgesproken, worden opgevuld en dat er een buffer wordt aangelegd om ook bij onverwachte vertrekken niet voor voldongen feiten te staan - was niet mee ondertekend door minister van Begroting Sophie Wilmès (MR). Onvoldoende garantie voor de bonden.