Belgian Cats staan voor belangrijk tweeluik tegen Tsjechië en Zwitserland
Foto: BELGA

De Belgische nationale vrouwenbasketploeg van bondscoach Philip Mestdagh staat aan de vooravond van twee belangrijke kwalificatiewedstrijden voor het EK van komend jaar in Letland en Servië. Zaterdag (18u10) staat in Praag de clash met Tsjechië op het programma, woensdag (20u30) zakt Zwitserland naar de Lange Munte in Kortrijk af.

Tsjechië is zonder twijfel de lastigste tegenstander van de Cats. Net zoals België heeft Tsjechië na twee wedstrijden evenveel zeges op de teller staan. De Belgian Cats haalden het eerder van Zwitserland (56-85) en Duitsland (103-60), maar moeten het nu zonder Ann Wauters zien te stellen. Wauters werd eind december geopereerd aan de meniscus en keerde terug naar haar Turkse club, Yakin Dogu. Tsjechië was eerder te sterk voor Duitsland (56-89) en Zwitserland (62-35). Bondscoach Stefan Svitek kan zaterdag alvast niet rekenen Kia Vaughn.

Mestdagh liet van de groep van veertien speelsters Heleen Nauwelaers en Jaleesa Maes thuis. Laure Resimont en Billie Massey maken wel de reis naar Praag, net zoals Julie Allemand.

De groepswinnaars van de acht poules plaatsen zich rechtstreeks voor het EK van 2019 in Letland en Servië, net als de zes beste tweedes.