Topregisseur Haneke over #Metoo: ‘Hysterie en veroordelingen zonder proces zijn degoutant’
Foto: AFP

De #Metoo-beweging is ontaard in een heksenjacht en installeert een nieuw, voor de creativiteit schadelijk puritanisme. Dat zegt de Oostenrijkse filmmaker Michael Haneke.

Haneke is dubbele Gouden-Palmwinnaar in Cannes en maker van een resem hedendaagse klassiekers. Hij doet zijn uitspraken in een afgedrukt interview met de Oostenrijkse krant 'Kurier'. De hashtagbeweging zag het daglicht om seksueel misbruik van vrouwen aan de kaak te stellen.

Haneke is vooral bezorgd over de mannenhaat waarmee het #Metoo-puritanisme gepaard gaat. ‘Als kunstenaar begin je schrik te krijgen van die kruistocht tegen eender welke vorm van erotiek’.

Hysterie

Volgens de maker van ‘Happy End’ zou een film als ‘Het Rijk der Zinnen’ (1976) van Nagasi Oshima - een film over wurgseks en de limieten van de seksualiteit - momenteel niet meer kunnen gemaakt worden. ‘Natuurlijk moet elke verkrachting, elk seksueel misbruik veroordeeld worden’, aldus de 75-jarige cineast. ‘Maar ik vind de hysterie en de veroordelingen zonder vorm van proces van vandaag ronduit degoutant’.

Dat ‘ondoordacht’ daders aan de schandpaal zetten, ‘vernielt het leven van mensen zonder dat ook maar enig bewijs is geleverd. Mensen worden in de media kapotgemaakt, levens en carrières worden vernietigd. Verdachte acteurs worden uit film en tv-reeksen geknipt uit schrik voor een verlies aan kijkers’.

Zelf is de regisseur van ‘Das Weisse Band’ en ‘Amour’, ondanks de controverses die zijn films oproepen (denk maar aan ‘La Pianiste’ en ‘Funny Games’), nog niet door #Metoo in opspraak gebracht. Hij is echter de ‘shitstorms’ beu die elke ‘onthulling’ in de kranten teweegbrengt. Die heksenjacht maakt het ernstig aanpakken van het reële probleem van seksuele intimidatie nog moeilijker, vindt hij.