De Italiaan Sonny Colbrelli (Bahrein-Merida) heeft vrijdag de vierde etappe van de Ronde van Dubai (2.BC) op zijn naam geschreven. Bovenop de steile slothelling was hij de snelste van een uitgedund peloton. Colbrelli haalde in de slotmeters nog de 19-jarige Amerikaan Brandon McNulty in, die dacht op weg te zijn naar de zege. Elia Viviani (Quick-Step) blijft aan de leiding in het klassement.

Al in de eerste van 172 kilometers trok een vroege vlucht van zes ten aanval, zonder Belgen. In de heuvelachtige finale werd die vlucht herleid tot drie renners: de Amerikanen Brandon McNulty en Robin Carpenter van Rally Cycling en de Ier Connor Dunne (Aqua Blue). De drie voorin reden zo snel dat de ploegen van de kanshebbers in het peloton alles in het werk moesten stellen om de voorsprong kleiner te krijgen. Onder meer Quick-Step voor leider Elia Viviani gooide enkele renners in de strijd.

Aan de voet van de steile slothelling van 300 meter naar de Hatta-dam reed nog steeds een van de vroege vluchters aan de leiding: de amper negentienjarige McNulty. Maar de Amerikaan stortte in op de steilste percentages en werd voorbijgesprint door de hele groep. In die spurt haalde Sonny Colbrelli, vorig jaar nog winnaar van de Brabantse Pijl, het met overschot voor de Deen Magnus Cort Nielsen en de Nederlander Timo Roosen. De jonge Belgen Loïc Vliegen en Nathan Van Hooydonck van BMC werden respectievelijk achtste en tiende.

Viviani finishte als zesde en blijft aan de leiding in het algemene klassement. Hij heeft amper twee seconden voorsprong op dichtste achtervolger Cort Nielsen en vier op Colbrelli. Van Hooydonck is vierde in de stand, Vliegen zesde en Dylan Teuns tiende. Zaterdag wordt de slotrit van de Ronde van Dubai afgewerkt, een vlakke etappe van 129 kilometer.

Colbrelli: "Nibali lanceerde me perfect"

Sonny Colbrelli pakte zijn eerste zege van het nieuwe seizoen. “Ik wilde vooral winnen voor mijn ploeg vandaag”, zei hij, “ze hebben me de voorbije sprints zo hard gesteund en zo veel werk voor me verricht dat ik iets wilde terugdoen voor hen. Ook vandaag namen ze me opnieuw in bescherming tot in de laatste honderden meters. Ik bleef in Nibali’s wiel in de laatste kilometer, hij lanceerde me perfect en toen was het aan mij om het af te werken. Dit is een overwinning van de ploeg.”

Vroege vluchter Brian McNulty leek het alsnog te halen, maar werd in de laatste 50 meter ingehaald. “Ik zag die Amerikaan”, aldus Colbrelli, “hij was echt heel sterk en als de finish op het vlakke had gelegen, was hij zeker gewonnen. Nu verging het hem minder goed. Ik heb echt enorm hard afgezien en zag alle kleuren van de regenboog. Het was zo steil op het eind, ik schakelde een versnelling lager (naar 28, red) in de laatste 25 meter, maar bleef wel op mijn grote buitenverzet (53) omdat ik wist dat ik anders niet voorop zou blijven. Ik moest gewoon dat verzet ronddraaien om te winnen.”

Colbrelli telt in de stand vier seconden achterstand op leider Viviani. “Het zal een stevige strijd worden in de slotrit zaterdag”, beseft de Italiaan, “het verschil is klein, hij staat voor me en is sneller dan mij in de sprint, maar ik ga er voor knokken en we zien wel waar we eindigen.”