Facebook test ‘downvote’ (maar het is niet wat u denkt)
Foto: EPA-EFE

Een test van Facebook zorgt voor opwinding. Komt er dan toch een ‘vind ik niet leuk’-knop? Het snelle antwoord: nee. Wat er misschien wel komt, is een manier om het modereren van een publieke Facebookpagina te vergemakkelijken, door de lezers in te schakelen.

Facebook test een ‘downvote’-knop uit. Daarmee zou je, als lezer, je afkeuring kunnen laten merken voor een reactie op een Facebook-bericht. Een aantal Facebookgebruikers hebben die downvote-knop zien opduiken bij reacties op publieke Facebook-berichten. Wie klikt op de knop, krijgt drie opties: hij kan de reactie aanmerken als ‘aanstootgevend’, ‘misleidend’ of ‘niet ter zake’. Facebook heeft de test donderdag bevestigd, maar het bedrijf benadrukt dat het absoluut niet gaat om een ‘vind ik niet leuk’-knop.

Over de mogelijke komst van zo’n knop steken geregeld geruchten de kop op, maar Facebook heeft die boot altijd afgehouden. Wel krijg je sinds 2016 een reeks extra opties om te reageren op berichten, in de vorm van emoji. Maar een duidelijk blijk van afkeuring zat daar heel bewust niet bij.

Waarom een ‘downvote’?

De ‘downvote’-functie lijkt alleen bedoeld voor publieke Facebookpagina’s die worden beheerd door een moderator. Hij wordt momenteel bij een beperkte groep gebruikers in de VS getest. Als een reactie een ‘downvote’ krijgt, is dat voor andere gebruikers niet zichtbaar. Je zult dus ook niet kunnen zien hoeveel mensen een bepaalde reactie een downvote gaven.

Wat er wél gebeurt, is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk zullen dergelijke commentaren minder prominent worden getoond. En als een commentaar veel downvotes krijgt, kan er mogelijk een menselijke moderator ingrijpen.