Olympische winterspelen gaan van start
Foto: BELGA

Vrijdagmiddag om 12 uur (Belgische tijd) gaan de 23e Olympische Winterspelen van start in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Zaterdag komen op de eerste volwaardige competitiedag van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang vijf Belgen in actie.

Voor Team Belgium draagt Seppe Smits de Belgische vlag tijdens de openingsceremonie in het olympisch stadion. De snowboarder zit echter niet de hele rit uit in het Pyeongchang Olympic Stadium. ‘Nadat we het stadion zijn binnengestapt, kunnen we snel weer naar huis met een auto die het BOIC heeft geregeld. Ten laatste om half tien zullen we weer in het hotel zijn. Dat is ruim op tijd om nog een goeie nachtrust te hebben’, aldus Smits.

België neemt in Pyeongchang voor de 21e keer deel aan de Olympische Winterspelen. De delegatie bestaat uit 22 atleten (en een reserve). Zij komen uit in negen sporten. Het is van 1936 geleden dat er nog zoveel Belgen aan de start stonden van de Winterspelen.

Wereldkampioen

Smits won vorig jaar in Sierra Nevada voor de tweede keer in zijn carrière WK-goud in de slopestyle, al profiteerde hij wel van de afwezigheid van enkele wereldtoppers. Die zijn er in Zuid-Korea wel blij. Bovendien kende hij door een knieblessure geen vlekkeloze voorbereiding.

In 2014 greep Smits in Sotsji nipt naast een finaleplaats. Dat moet deze keer wel lukken. Hij start zaterdag in de tweede kwalificatiegroep, net als Stef Vandeweyer. Met zijn achttien lentes is Vandeweyer de benjamin van Team Belgium. Pyeongchang is voor hem vooral een leerschool.

Sebbe De Buck is de derde Belgische deelnemer aan het snowboarden. Door een ongelukkige val op de X-Games vorige maand loopt De Buck nu met een brace rond om zijn gebroken pols te beschermen. De nummer vier van het WK 2017 start in de eerste kwalificatiegroep, die er om 10u lokale tijd aan begint (2u in België). Smits en Vandeweyer komen na de middag in actie. Zondag volgt de medaillestrijd in het Phoenix Snow Park.

Wanneer de avond valt in Korea, omstreeks 19u (11u in België), start in de Gangneung Ice Arena de 1.500 meter in het shorttrack. Met Jens Almey en Ward Pétré, allebei 21, nemen er voor België twee jonge wolven deel. Hun doel is de voorronde overleven en de halve finales bereiken.