Enkele uren voor start Winterspelen krijgen Russische sporters geen gelijk: 45 atleten mogen niet deelnemen
Foto: Photo News

Het Internationaal Sporttribunaal TAS heeft vrijdag het beroep afgewezen van 47 Russen die via het TAS alsnog startrecht wilden verkrijgen voor de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, zo maakt het TAS vrijdag bekend, enkele uren voor de start van de openingsceremonie. De geweigerde Russische atleten gooiden even later de handdoek.

 

Het gaat om 45 atleten en 2 trainers. Ze waren eerder door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) uitgesloten van deelname aan de Spelen wegens hun betrokkenheid bij het dopingschandaal van vier jaar geleden bij de Spelen in Sotsji. Achteraf bleek dat er toen een door de staat georganiseerd dopingprogramma bestond. Donderdag verwierp het TAS voor een ad-hoctribunaal in Pyeongchang al het beroep van dertien Russen, onder wie zes atleten.

 

De sporters, onder wie shorttracker Viktor Ahn en schaatsster Olga Fatkulina, hoopten deel uit te maken van het team van Russische sporters dat onder neutrale vlag meedoet in Pyeongchang. Dat zijn cleane atleten die konden aantonen dat ze nooit met doping in aanraking zijn geweest. In totaal nemen er zo 168 atleten onder neutrale vlag deel.

Het IOC en het Wereldantidopingagentschap WADA reageerden met tevredenheid op de beslissing. “Zo is er uiteindelijk duidelijkheid voor de atleten. Deze beslissing draagt bij tot onze strijd tegen doping”, aldus het IOC. In het Russische kamp was er minder begrip voor de uitspraak. Volgens Moskou nam het TAS de beslissing onder druk. “Op die manier is het voor hen moeilijk om de juiste beslissing te nemen”, vertelde vicepremier Vitali Moetko aan agentschap Interfax. “Het zou een schokgolf teweeggebracht hebben als het TAS deze 47 personen startrecht had gegeven.”

Voor deze 47 Russen was er nog een laatste strohalm. Zij hadden immers ook een zaak opgestart bij de arrondissementsrechtbank van het Zwitserse Lausanne, waar de hoofdzetels van het IOC en het TAS gelegen zijn. De Russen zouden er noodmaatregelen hebben aangevraagd, hun laatste hoop om toch te mogen deelnemen aan de Spelen. Maar dat is uiteindelijk niet gebeurd: ze gaan dus definitief niet naar Pyeongchang.