Shorttracker Ward Pétré wil “volledig dood van het ijs komen”, collega Jens Alemay “voelt zich klaar”
Foto: Tom Palmaers

“Ik voel me er helemaal klaar voor en heb er heel veel zin in. Dit is een jongensdroom die uitkomt. Ik sta te popelen om te beginnen schaatsen.” Shorttracker Ward Pétré kijkt erg uit naar zijn olympisch debuut. Zaterdag is het zover en schaatst hij aan de zijde van Jens Almey de 1.500 meter.

Pétré is net als Almey pas 21 en toe aan zijn eerste Spelen. Ondanks dat gebrek aan ervaring legt de Limburger zich niet op voorhand neer bij een figurantenrol en hoopt hij de voorronde te overleven. “De trainingen zijn goed verlopen. Het ijs ligt mij. De puzzelstukjes passen in elkaar. Een plaats in de halve finale zou mooi zijn, maar het kan ook zijn dat ik er net naast grijp na een goeie rit. Dan zal ik ook tevreden zijn. Ik wil laten zien wie ik ben en dat ik mijn plaats op deze Spelen echt verdien.”

Er in Korea bij zijn, was voor het seizoen geen uitgesproken doel. “Ik mikte vooral op de Wereldbekers. Daar wilde ik mijn mannetje staan. Deze olympische kwalificatie was een verrassing, al zat het wel ergens in mijn achterhoofd. Maar gepland was het zeker niet”, lacht hij.

“Zijn beste rit ooit.” Die wil Pétré zaterdag in de Gangneung Ice Arena schaatsen om met een goed gevoel te kunnen terugkijken op zijn olympische deelname. “Ik wil volledig dood van het ijs komen en tegen mezelf kunnen zeggen dat ik niets anders heb gedaan dan mijn uiterste best. Dan zal ik een topgevoel hebben. Het vertrouwen en de vorm zijn er. Een halve finale zou mooi zijn, maar ik ga er mij niet op vastpinnen. Die druk leg ik mezelf niet op. Ik ga doen wat ik moet doen, en dan komt het wel vanzelf.”

Shorttracker Ward Pétré wil “volledig dood van het ijs komen”, collega Jens Alemay “voelt zich klaar”
Foto: Karel Hemerijckx

Jens Almey: “Ik voel me klaar”

Jens Almey verdedigt samen met Ward Pétré de Belgische kleuren in het shorttrack tijdens de Olympische Winterspelen. Zaterdag, de eerste échte competitiedag in Pyeongchang, is het al meteen D-Day voor het duo. Dan schaatsen ze hun 1.500 meter.

“We bijten de spits af en da’s wel leuk. We zijn nu ruim een week ter plaatse en helemaal aangepast aan het tijdsverschil en het ijs hier. Ik kijk uit naar de wedstrijd, ik voel me klaar”, zegt Almey daags voor de competitie in Gangneung, de olympische site gelegen aan de Zuid-Koreaanse kust.

In de aanloop naar deze Spelen had Almey wat moeite om de juiste vorm te vinden. “Het liep niet helemaal zoals gewenst. De vorm bleef wat weg. Maar sinds ik hier ben, lijkt alles in de juiste plooi te vallen. Gisteren heb ik een van mijn beste wedstrijdtrainingen ooit kunnen afwerken. Ik heb hard gewerkt en ik denk dat ik met veel vertrouwen aan de start kan verschijnen.”

De piste in de Gangneung Ice Arena ligt er volgens Almey “heel hard” bij. “Dat is een voordeel voor mij als zwaardere schaatser”, zegt de 21-jarige shorttracker, die als doel een plaats in de halve finales voorop stelt. Daarvoor moet hij de top drie in zijn voorrondereeks halen. “Dat ligt binnen mijn mogelijkheden. Maar mijn 35 tegenstanders zijn ook ambitieus. Als ik, als een van de jongere schaatsers hier, mijn rit op de juiste manier aanpak, zal ik tevreden zijn ongeacht het resultaat.”

Met Pieter Gysel hebben Almey en Pétré een heel ervaren coach naast zich. “Hij heeft zelf drie Olympische Spelen meegemaakt. Hij heeft het shorttrack zien evolueren en deelt zijn kennis met ons. Met zijn ervaring kan hij bijsturen waar nodig. Het is zeker een troef.”