Bart Swings wil doorgaan tot Peking 2022 en leeft met vertrouwen toe naar eerste wedstrijd: “Ik voel me heel goed”
Foto: BELGA

Bart Swings, snelschaatser en een Belgische outsider op een medaille in Pyeongchang 2018, wil ook na deze Spelen voortgaan, zeker tot Peking 2022. Swings: “Ik wil zeker nog vier jaar doorgaan tot de volgende Olympische Spelen. Ik heb nog altijd het gevoel dat ik nog veel kan leren in het snelschaatsen.”

Swings begint zondagmiddag Belgische tijd aan zijn olympische campagne met de 5.000m. Daarna volgt de 1.500m en over veertien dagen neemt hij deel aan de massastart, waar hij in theorie het meeste kans heeft om een medaille te pakken.

“Ik voel me heel goed. Op de trainingen laat ik zien wat ik wil. Ik ben erg tevreden over mijn vorm”, zegt hij twee dagen voor de race. Swings vertoeft al een weekje in Zuid-Korea. Hij maakte intussen uitgebreid kennis met de omstandigheden in het Gangneung Oval, waar de schaatscompetities zullen plaatsvinden. “Het is heel snel ijs. Dat is positief voor mij want ik ben iemand die graag heeft dat het goed doorglijdt. Vooral voor mijn rechte stukken is dat belangrijk.”

Swings kon zich de voorbije dagen een beeld vormen van de concurrentie. “Een aantal jongens schaatst heel hard”, zegt de Leuvenaar. “Ik train veel samen met Sverre (Pedersen) en hij is heel goed in vorm. Hij zal zeker meespelen. En er is uiteraard Sven Kramer.”

Bart Swings wil doorgaan tot Peking 2022 en leeft met vertrouwen toe naar eerste wedstrijd: “Ik voel me heel goed”
Foto: AFP

Podium

Vier jaar geleden zette Swings op de Spelen in Sotsji op de 5 km met een vierde plaats zijn beste prestatie neer. In Pyeongchang geeft hij zich de meeste kans om te scoren op de massastart. “Daar doe ik sowieso mee voor het podium”, stelt Swings. “De massastart is heel onvoorspelbaar en het valt af te wachten wat er allemaal zal gebeuren. In de 1.500 en 5.000 meter kan ik alleen meedoen voor de medailles als ik mijn allerbeste wedstrijd neerzet en een superdag heb. Maar die moet eigenlijk iedereen hebben om een medaille te pakken. Alleen Sven Kramer kan met een iets mindere dag de 5 km winnen.”

Zijn beste vorm heeft de 26-jarige Swings alvast beet. “De vormpiek is zeker aan het komen. Ik voel me hier elke dag beter. De jetlag is verteerd, op training verloopt alles naar wens. Het juiste gevoel in de benen is aanwezig. Ik hoop dat ik er zondag zal staan.”

Voor de openingsceremonie van vrijdagavond (‘s middags in België) past de snelschaatser. “Het is een serieuze verplaatsing en ik weet van mezelf dat ik nerveus zal worden als er dingen mislopen. Ik volg het wel lekker warm binnen. In Sotsji heb ik de opening ook gemist omdat ik een dag later wedstrijd had, maar toen mocht ik wel de vlag dragen tijdens de sluiting. Dat was een heel speciaal moment, ook omdat ik toen heel tevreden was over mijn Spelen. Ik hoop dat ik hier op dezelfde manier kan afsluiten.”