Ondanks een principeakkoord van Democraten en Republikeinen over een begrotingswet, gingen de Verenigde Staten opnieuw enkele uren in ‘shutdown’. De Senaat en het Congres keurden de begroting ondertussen goed, en de shutdown is van de baan.

De deadline voor de tijdelijke financiering van de Amerikaanse overheid liep om middernacht plaatselijke tijd (6 uur in België, red.) af. Beide kamers van het Congres moesten voor die deadline het wetsvoorstel goedkeuren.

De Amerikaanse Senaat keurde het begrotingsakkoord over de financiering van de Amerikaanse overheid deze ochtend goed met 71 stemmen tegen 28. Daarna moest het wetsvoorstel naar het Huis van Afgevaardigden. Daar is nu een principeakkoord gesloten. Nu moet president Trump het akkoord nog ondertekenen. 

Rand Paul verzet zich

In de Senaat verzette Republikein Rand Paul uit Kentucky zich urenlang tegen een stemming waardoor de 'shutdown' van kracht ging. Het reglement van de Senaat maakt dat mogelijk. Individuele senatoren genieten er uitgebreide rechten.

'Shutdown' van de baan, Congres keurt begroting goed
Republikein Rand Paul verzette zich urenlang tegen een stemming. Foto: AP

Paul stoort er zich vooral aan dat de wet de schuld van de VS nog zal doen toenemen. Hij zei dat hij er niet mee kon instemmen dat de Republikeinen zich gedragen als de Democraten onder president Barack Obama en de financiële teugels vieren.

Dit was de tweede shutdown in drie weken. In januari duurde de tijdelijke sluiting drie dagen. Deze keer duurde de shutdown een paar uur.

Speech van acht uur

Het akkoord van de twee partijen voorziet in een verhoging van de defensie-uitgaven met 165 miljard dollar. Dat was belangrijk voor de Republikeinen. Daartegenover stond ook een verhoging van 131 miljard dollar voor niet-militaire overheidsprogramma’s, zoals gezondheidszorg, infrastructuur, noodhulp bij natuurrampen en inspanningen om de nationale ­opiatenepidemie aan te pakken.

In het Huis van Afgevaardigden was er ook al opmerkelijk meer tegenstand tegen het begrotingsakkoord dat de senaatsleiders hadden gesloten. Nancy Pelosi, de Democratische fractievoorzitster in het Huis, deed woensdag liefst acht uur lang haar grote weerstand tegen het akkoord uit de doeken.