‘Alcoholslot vanaf 1,8 promille? Die norm moet veel lager liggen’
Foto: Thijs Tuurenhout
Bestuurders die betrapt worden met meer dan 1,8 promille in het bloed, krijgen vanaf 1 juli een alcoholslot in de auto. ‘1,8 promille is als norm veel te hoog’, zegt verkeersexpert Johan De Mol. ‘Dit schrikt de mensen die enkele pintjes te veel op hebben, niet af.’

Acht tot elf glazen alcohol die je binnen een tijdspanne van twee uur naar binnen hebt gewerkt: dat is ongeveer 1,8 promille. Wie met de auto rijdt en boven die limiet zit, zal vanaf 1 juli van de politierechter een alcoholslot opgelegd krijgen. Voor minstens één jaar en maximaal levenslang. Het parlement heeft de wet daarover gisteren goedgekeurd. Ook recidivisten, die binnen de drie jaar na een ­ veroordeling opnieuw betrapt worden, krijgen zo’n alcoholslot. Voor hen geldt een minimum van 1,2 promille.

‘Daarmee gaan we de strijd aan met wegpiraten die keer op keer onder invloed van alcohol van de weg worden geplukt’, zegt minister van Mobiliteit François Bellot (MR), die de wet samen met minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft gemaakt.

Omslachtig en duur

Het alcoholslot bestaat al sinds 2012, maar tot dusver moeten politierechters dat niet verplicht opleggen als straf. Ze passen het ook nauwelijks toe, omdat de regeling te omslachtig, te duur en te gemakkelijk te ­omzeilen is. Tussen 2012 en 2017 is het alcoholslot maar 52 keer als straf opgelegd.

Vanaf 1 juli worden politierechters verplicht om het alcoholslot op te leggen, zij het alleen voor de zwaarste gevallen. Er zijn wel uitzonderingen. Bus- of vrachtwagenchauffeurs krijgen het slot alleen in hun personenwagen en kunnen hun werk blijven doen,  ­­zonder alcoholslot in de bus of vrachtwagen.

Ook mogen veroordeelde ­bestuurders ervoor kiezen hun rijbewijs in te leveren in de periode dat ze een alcoholslot hebben. Dat kan een oplossing zijn voor wie het niet breed heeft. Een alcoholslot kost per jaar 3.400 euro, inclusief het verplichte ‘omkaderingsprogramma’.

De politierechters zijn niet ­enthousiast over de wet. ‘We krijgen minder vrijheid in de keuze van de straffen’, zegt Kathleen Stinckens, politierechter in Leuven. ‘Je dreigt de mensen ook op kosten te jagen.’

Zware gevallen

Stinckens heeft uitgerekend dat dit in haar rechtbank zou uitkomen op gemiddeld 20 alcoholsloten per week. ‘In het hele land zal dat om een veelvoud gaan’, zegt ze.

Verkeersexpert Johan De Mol (UGent) vindt het nog te weinig. ‘Het probleem is dat dit de bestuurders die enkele pintjes te veel drinken, niet ­afschrikt’, zegt hij. ‘Het alcoholslot gaat over de zware gevallen. Wie 0,8 promille in het bloed heeft, denkt dat hij geen gevaar is op de weg. Terwijl dat wel het geval is.’