Een sneeuwzone trekt vrijdagmiddag langzaam verder naar het oosten. In het uiterste westen gaat de sneeuw over in buien van regen, korrelhagel of smeltende sneeuw. De avondspits verliep al bij al rustig
Sneeuwval zorgt voor weinig hinder in avondspits
Weerkaart vrijdag Foto: KMI

 Voor informatie over de meest actuele verkeerssituatie: www.verkeerscentrum.be.

Vandaag werd tot vijf centimeter sneeuw voorspeld, maar enkel in West-Vlaanderen is sprake van een echte sneeuwlaag. De ochtendspits verliep erg rustig. De avondspits is traditioneel zwaar, omdat de krokusvakantie van start gaat, maar er leek al bij al weinig hinder. Het Vlaams Verkeerscentrum meldde maar een paar ongevallen, abnormale files waren er niet. 

Wegen en Verkeer heeft donderdagnacht 300 ton zout gestrooid. Gisteravond schrapte Brussels Airport al zeven vluchten, naar Venetië, Göteborg, Birmingham, Milaan, Bazel, Wenen en Hannover. 'We hebben die geannuleerd om wat meer ademruimte te hebben als de sneeuw na de middag Zaventem bereikt. Voor de rest is het afwachten. Er kunnen vertragingen opduiken zodra het ook hier sneeuwt', zegt woordvoerdster Kim Daemen.

De verwachte neerslag zou poederachtige sneeuw zijn. 'Dat is gemakkelijk te verwijderen', aldus Daemen.

Brussels Airport roept iedereen op om op tijd naar de luchthaven te komen.


'Blijf thuis'

De winterse buien kunnen plaatselijk hevig zijn en doorgaan tot de avondspits. Wegen en Verkeer raadt automobilisten dan ook aan om thuis te blijven of voor andere vervoersmiddelen te kiezen. 'De wegen kunnen er gevaarlijk glad bij liggen, dus elke weggebruiker die vandaag niet de baan op gaat is meegenomen.'

Wie toch de baan op moet, wordt gevraagd zijn rijstijl aan te passen aan de toestand van de weg. Een aangepaste snelheid en voldoende afstand houden zijn aangewezen.

Preventieve strooilaag

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft de afgelopen nacht de wegen behandeld met een preventieve strooizoutlaag. In totaal werd er zo'n 300 ton zout gestrooid.

De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer blijven paraat staan om uit te rijden om opnieuw te strooien en sneeuw te ruimen waar en wanneer het nodig is.

Vrijdag krijgen we zwaarbewolkt weer met soms intense sneeuwbuien in het westen en later ook in het centrum van het land. In de loop van de namiddag bereikt de sneeuw ook het oosten van het land. Op sommige plaatsen kan er tot vijf centimeter sneeuw vallen.

‘Zo erg als in december zal het dus zeker niet worden’, zegt weerman David Dehenauw. ‘Toen viel er in bepaalde delen van Vlaanderen op korte tijd vijftien centimeter sneeuw.’

 

Op het einde van de dag kan de neerslag in het westen van het land overgaan in smeltende sneeuw, korrelhagel of regen. De maxima worden bereikt op het einde van de namiddag, met waarden tussen -2 en +2 graden ten zuiden van Samber en Maas, rond +1 of +3 graden in het centrum en tot +4 graden aan de kust.

Begin december kampte ons land al met veel hinder en sneeuwellende op de weg. Maar volgens het Canadese AD Boivin Design is deze tool misschien wel de oplossing om problemen met de wagen te vermijden.