De Tesla Roadster die dinsdagavond door de Amerikaanse ondernemer Elon Musk de ruimte werd ingeschoten, is van zijn vooropgestelde pad afgeweken. Het voertuig stevent nu af op een planetoïdengordel.

Musk lanceerde dinsdag succesvol een Falcon Heavy-raket, en liet daarbij als ludiek experiment een Tesla Roadster meevliegen. Het was de bedoeling dat die in een baan om de zon zou gaan cirkelen, en wel op ongeveer dezelfde afstand als de afstand tussen de zon en Mars. Maar dat is dus niet gelukt.

Het was Musk zelf die gisteren op Twitter meedeelde dat de Tesla van zijn oorspronkelijke route is afgeweken. De sportwagen is daarmee begonnen aan een maandenlange, eenzame tocht door de ruimte, die mogelijk nog een dramatisch einde zal kennen ook. Het is mogelijk dat de wagen uiteindelijk te pletter zal storten op een van de asteroïden.

De lancering van de Falcon Heavy mag dan algemeen geprezen zijn als erg succesvol en spectaculair, helemaal rimpelloos is ze niet verlopen. Niet alleen raakte de Tesla Roadster uit koers, het ‘centrale deel’ van de raket stortte met hoge snelheid neer in de Atlantische Oceaan in plaats van op het voorziene platform. Toch noemen experts het huzarenstukje van Musk een technisch hoogstandje.