Europees Parlement wil onderzoek naar afschaffen zomertijd
Foto: © World History Archive/ARPL

Het Europees Parlement wil een grondig onderzoek naar het al dan niet afschaffen van de winter- en de zomertijd. Een kwestie die voor- en tegenstanders al jarenlang verdeelt.

U weet ook wel hoe lastig het kan zijn: elke laatste zondag van maart wordt de klok ’s nachts een uur vooruit gedraaid, waardoor we aan slaap moeten inboeten. Dat uurtje slaap kunnen we weliswaar inhalen wanneer de klok op de laatste zondag van oktober weer een uur wordt teruggedraaid, maar dan blijkt het plots om vijf uur ’s middags al pikdonker te zijn.

Niets dan problemen, zo meent een grote groep tegenstanders al jaren, en daarvan lijken nu ook heel wat Europese parlementsleden overtuigd te zijn. Vandaag besloot het Europees Parlement een ‘grondig onderzoek’ in te stellen naar het nut van de zomertijd. Een oproep tot de directe afschaffing van de omschakeling tussen winter- en zomeruur haalde het echter niet.

De zomertijd zoals we die nu kennen werd eind de jaren zeventig definitief ingevoerd, na eerder al vanaf 1916 regelmatig van kracht te zijn geweest. De reden achter het besluit was economisch van aard: er heerste een oliecrisis, en dankzij het zomeruur zouden we met z’n allen massaal geld besparen op verlichtingskosten. Een argument dat anno 2018 geen hout meer snijdt: dankzij moderne technieken als de ledlamp geven we amper nog geld uit aan verlichtingskosten.

Hartproblemen

‘De kwetsbaren in onze samenleving, zoals kinderen, ouderen en mensen met gezondheidsproblemen, ondervinden heel wat last van de zomertijd, door de verstoring van hun bioritme’, zei Europees Parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) tijdens het debat in Straatsburg. ‘De melkveesector spreekt van een omzetverlies van 10 procent door verminderde melkproductie’, vulde Tom Vandenkendelaere (CD&V) aan.

Volgens het Franse Europarlementslid Karima Delli blijkt uit onderzoek dat er na elke tijdswijziging telkens weer mensen zijn die last hebben van een ontregeld bioritme, waardoor studenten bijvoorbeeld zouden kunnen lijden onder slechte studieresultaten, en senioren van hartproblemen.

Al zijn niet alle parlementsleden gewonnen voor een afschaffing. ‘De nadelen van het omschakelen van zomer- naar winteruur wegen niet op tegen de voordelen. Denk aan zeven maanden een uur langer zonlicht, fijne zomeravonden, terrasjes… Noem het een betere levenskwaliteit’, zegt Europees Parlement Hilde Vautmans (Open VLD). ‘In de winter schijnt de zon dan weer vroeger, wat de veiligheid op de weg net ten goede komt.’

Eenheidsmarkt

De Europese Commissie benadrukt dan weer dat, welk besluit ook genomen wordt, dat een gezamenlijk, Europees besluit moet zijn. De lidstaten op eigen houtje over uurwisselingen laten beslissen, is geen optie, want dat zou het functioneren van de Europese eenheidsmarkt kunnen verstoren.

En er zijn nog wat praktische problemen. Want kiezen we dan voor een permanente zomertijd, of een altijddurend winteruur? En wat met het Verenigd Koninkrijk, dat vorig jaar besloot uit de Europese Unie te zullen stappen. Moet dat tot de daadwerkelijke uitstap het besluit overnemen, of niet? De Britse tabloids maken - zoals ze doen met alle besluiten die de Unie neemt - alvast de borst nat. Zo gruwelt The Daily Mail alleen al bij de gedachte dat Londen zich binnenkort in dezelfde tijdzone zou kunnen bevinden als Berlijn.