Parlement op bezoek bij Agentschap Inburgering
Liesbeth Homans Foto: BELGA

Een externe audit of hoorzitting komt er niet. Wel een werkbezoek van het parlement aan het Agentschap Integratie en Inburgering. De oppositie verwijt de meerderheid ‘struisvogelpolitiek’.

De herstructurering bij het Agentschap Integratie en Inburgering zal dan toch tot een actie van het Vlaams Parlement leiden. Een externe audit weigerde Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA), en ook een hoorzitting zagen meerderheidspartijen N-VA en CD&V uiteindelijk niet zitten.

Met een werkbezoek kan de meerderheid uiteindelijk wel leven. Al had Open VLD wel liever hoorzittingen georganiseerd. Ook de oppositie vindt een werkbezoek onvoldoende. ‘Totaal onbegrijpelijk dat CD&V en N-VA geen doorlichting en geen hoorzitting wilden’, zegt An Moerenhout (Groen). Ook Yasmine Kherbache (SP.A) is misnoegd.

‘Geen flauw afkooksel’

CD&V-parlementslid Ward Kennes benadrukt dat het werkbezoek geen flauw afkooksel zal zijn van een hoorzitting. Hij wil spreken met de directeur, de voorzitter van de raad van bestuur, het hoofd van de juridische dienst, vertegenwoordigers van het personeel en een verantwoordelijke voor de vertalers en tolken.

Toch is het opvallend dat CD&V plots tegen een hoorzitting stemde, terwijl de partij vorige week nog vragende partij was. ‘Qua controle zal dit even sterk zijn als een hoorzitting’, bezweert fractieleider Koen Van den Heuvel (CD&V).

Nadeel van zo’n bezoek is dat er geen verslag van gemaakt wordt en het publiek dus geen inzage krijgt. Op 2 maart vindt het bezoek plaats in de hoofdzetel van het Agentschap in Brussel. Door de herstructurering sneuvelen 171 van de 700 banen.