De 8 beste films van de week
Foto: rr
James Franco eert de slechtste film ooit met ‘The disaster artist’, terwijl ‘Lucky’ een laatste eerbetoon is aan acteur Harry Dean Stanton. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

The disaster artist

De beste slechtste film.


Zeg ons dat niet na het zien van de zoveelste Vlaamse ‘komedie’, maar in foute films zitten soms pareltjes verborgen. Je moet ze maar willen zien. Tim Burton zag ze in 1994 in de B-films van Ed Wood, die hij eerde met een prachtige zwart-witfilm met Johnny Depp als de worstelende regisseur (‘Ed Wood’). Net zo vertelt James Franco hoe zijn studiegenoot Tommy Wiseau de bal zo hard missloeg met ‘The room’ dat hij wellicht de slechtste film ooit maakte. Recensent Ruben Aerts zag in ‘The disaster artist’ een ‘heerlijk hilarische film met een warm kloppend hart’. Een defibrillator is er niets tegen.

naar de recensie >

 

 

2

The shape of water

De schoonmaakster en het beest.


Met dertien nominaties is ‘The shape of water’ topfavoriet voor de komende Oscars. En toch is het een uitstekende film. ‘Voluit durven gaan voor de romantiek is een groot risico,’ schrijft Steven De Foer, ‘maar als de mayonaise pakt, kun je er een cinemazaal nog eens ouderwets mee inpakken.’

naar de recensie >

interview met regisseur Guillermo del Toro >

 

 

3

The post

Pers versus president.


Steven Spielberg, Meryl Streep en Tom Hanks redden de journalistiek: geen wonder dat ze daar bij ‘De Standaard’ voor vallen, hoor ik u denken. Klopt, maar als Spielberg dat doet, levert het vooral een goeie film op, die best kan tellen als prequel op ‘All the president’s men’.

naar de recensie >

 

 

4

The Florida project

Kinderen op de rand van Disneyland.


Je kan heel mistroostige films maken over armoede. Films die je deprimeren, films die je kwaad maken, films die je empathie aanspreken. En je kan een film maken zoals ‘The Florida project’, waar de energie en fun van afspatten. Het is net omdat je geeft om deze te jonge moeder en haar dochtertje dat het je zo raakt.

naar de recensie >

 

 

5

Three billboards outside Ebbing, Missouri

Moeder met een missie.


Met drie reclameborden langs de weg eist een vrouw dat de lokale politie eindelijk werk maakt van de verkrachting van en moord op haar dochter. Ze eist gerechtigheid: #TimesUp. Maar deze film gaat verder dan hashtags en toont dat achter vijandbeelden echte mensen schuilgaan, met hun eigen gevoeligheden en contradicties. De regisseur van ‘In Bruges’ doet dat met even veel nuance als overdrijving, met humor en met alle emoties beschikbaar, van woede tot spijt. Dit is een masterclass verhalen vertellen en een aangrijpende film over mensen die maar mensen zijn. Must-see.

naar de recensie >

 

6

Star wars: The last jedi

Een van de beste in de reeks.


De nieuwe ‘Star wars’ komt met een diervriendelijke ondertoon, niet weinig geholpen door schattige vogelachtige beestjes die lijken op papegaaiduikers: de Porgs. Zij zetten Chewbacca voor een dilemma: kun je een Porg aan het spit draaien en verorberen terwijl zijn schattige soortgenootjes toekijken?

naar de recensie >

 

 

7

Lucky

Afscheid van een topacteur.


Harry Dean Stanton: dat is die klagende vakbondsafgevaardigde in ‘Alien’, de cultheld van ‘Repo man’ en natuurlijk, bovenal, de dwalende man in ‘Paris, Texas’. De acteur legde vorig jaar het loodje op 91 jaar oud, maar niet pas na het inblikken van ‘Lucky’, waarin de acteur van talloze bijrollen de hoofdrol krijgt, terwijl niemand minder dan David Lynch opduikt in een bijrol. Een passend eerbetoon aan een man van grootse stiltes.

naar de recensie >

 

8

White sun

Nepalese hoogtes.


Hoe vaak krijgt u de kans om een Nepalese film te zien? Niet vaak. Het filmfestival Mooov begint pas op 17 april, maar kon zo lang niet wachten om deze uitzonderlijke film naar de Belgische cinema’s te brengen. Recensent Ruben Aerts zag een poëtische film over vrijheidsstrijder die terugkeert naar zijn dorp om zijn vader te begraven.

naar de recensie >

Een interview met regisseur Deepak Rauniyar >