Rechter keurt anonieme jury goed op proces tegen ‘El Chapo’
Foto: AFP

De twaalf gezworenen voor het komende proces tegen Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán zullen anoniem over het lot van de Mexicaanse drugsbaron kunnen beslissen, zo heeft rechter Brian Cogan beslist. De nog te verkiezen juryleden moeten op die manier tegen wraakacties van Guzmáns handlangers beschermd worden.

Cogan hield voor zijn besluit rekening met het uitgesproken gewelddadige karakter van Guzmán. Als leider van het Sinaloa-kartel liet hij door huurlingen mogelijk honderden mensen ontvoeren, mishandelen of vermoorden. ‘Daarom zit hij ook in New York in eenzame opsluiting om alle contact met de buitenwereld te verhinderen’, schrijft Cogan.

Bovendien hebben vermoedelijke handlangers al laten verstaan dat ze Guzmán willen helpen. Een bewijs daarvoor is bijvoorbeeld een door Californische gedetineerden gefilmde videoboodschap, die in januari op Youtube opdook. ‘Wij zijn de “killers”, die zich om hem zullen bekommeren’, zeiden de Spaanstalige gevangenen daarin volgens de Los Angeles Times. Ze zouden ook verklaard hebben dat Guzmán nog over ‘meer dan 3.500 soldaten’ beschikt.

Door Cogans beslissing kunnen de reporters noch de procespartijen de namen of privé- of werkadressen van de juryleden inkijken. Bovendien zullen die door de Marshals Service - de politie van het Amerikaans ministerie van Justitie - gedurende de hele duur van het proces afgeschermd worden van de buitenwereld. Het proces zal waarschijnlijk in september in New York beginnen.