Het is onduidelijk wanneer er een nieuw Lichtfestival zal plaatsvinden in Gent. ‘Het is aan het nieuwe stadsbestuur om dat te beslissen. Ik hoop dat het over twee of drie jaar terugkeert naar Gent', zegt cultuurschepen Annelies Storms (SP.A).

De stadsdiensten lijken ervan uit te gaan dat er een toekomst is voor het Lichtfestival. Zij wachten de gemeenteraadsverkiezingen van oktober niet af en blijven de komende maanden de vinger aan de verlichte pols houden. Ze zullen blijven zoeken naar deelnemers voor een - eventuele - volgende editie en bezoeken mogelijk ook buitenlandse festivals.

42 buitenlandse organisatoren waren de afgelopen week in Gent om het Lichtfestival te bezoeken. Zij hadden niet alleen veel aandacht voor het organisatorische aspect, maar ook voor de Gentse kunstenaars. Zo lijken de dansende schermen die onder de Stadshal stonden, een creatie van Fisheye, goed op weg naar het festival van Montreal in Canada. Ook voor de kunsten van Nele Fack, die videomapping deed op de St-Johnkapel bij Sint-Jacobs, was veel interesse. Net als voor Ctr + Alt + Esc, de projectie-op-doek van Willem Mertens in het Baudelohof.

Record verbroken

Het nieuwe stadsbestuur zal ook weinig reden hebben om het festival niét te organiseren. Het was tijdens de voorlopige evaluatie met een vergrootglas speuren naar minpuntjes. Met 835.000 bezoekers – vooral de slotzondag scoorde met 175.000 mensen ver boven de verwachting – werd het record opnieuw verbroken. Maar in vergelijking met 2015 werd het nergens onaangenaam voor de bezoekers.

Een langer parcours heeft blaren veroorzaakt, maar het heeft ook zijn nut bewezen. De horeca morde een beetje tijdens de eerste dagen, maar dat werd tijdens het slotweekend goedgemaakt. Wie geen tafeltje had gereserveerd op zaterdagavond, moest het doen met een zak chips uit de nachtwinkel of een frietje aan de eetkramen.

Mobiliteit

Storms merkte op dat veel mensen ervoor kozen om duurzaam naar het festival te komen. Meer dan negentigduizend bezoekers gebruikten de tramlijn tussen Gent-Sint-Pieters en de Korenmarkt en ook de park-and-rides waren een hit. Die aan Flanders Expo was op een bepaald moment vol.

Incidenten waren er nauwelijks. De politie had het al bij al rustig, het Vlaams Kruis moest nauwelijks vijftig mensen verzorgen.