Ikea schrapt plannen voor West-Vlaamse winkel
Foto: AFP

De Zweedse meubelreus Ikea schrapt de plannen om in West-Vlaanderen een klassieke, grote winkel neer te poten.

Komt ie of komt ie niet? Wel, het is voorlopig een ‘njet’ geworden. De voorbije jaren waren Wevelgem en de buurgemeenten in de ban van de mogelijke komst van Ikea, maar nu bergt de Zweedse meubelgigant die plannen weer op.

Een warenhuis van de geplande grootteorde past namelijk niet meer binnen de strategie van de winkel. ‘Voorlopig investeren we verder in de al bestaande winkels en zetten we nog meer in op e-commerce. Voor ons is het duidelijk: een groot klassiek woonwarenhuis zoals we dat kennen, komt er niet’, verduidelijkt persverantwoordelijke Annelies Nauwelaerts.

Er liep nog een studie die de impact van de meubelwinkel moest bepalen, maar die wordt nu opgeborgen. Met Ter Biest in Wevelgem, Ring Shopping Noord, industrieterrein Evolis en Hoog Kortrijk waren vier locaties in de running. Vooral Ter Biest was een uitgelezen plaats om er een grote Ikea-vestiging te bouwen, tot nu. ‘We hadden een aantal opties op gronden, maar die gaan nu dus niet door’, zegt Nauwelaerts.

Alternatief

Goodbye Ikea in Wevelgem - of West-Vlaanderen? Toch niet. Nog altijd onderzoekt de winkelketen hoe ze dichter bij de West-Vlaamse klant kan komen, zodat die niet naar Rijsel of Gent moet. Een pop-up, een afhaalpunt of een kleine stadswinkel, dat moet nog bekeken worden.

‘Klanten willen nog altijd onze producten aanraken en testen. Het is dus niet uitgesloten dat we naar West-Vlaanderen komen. Hoe of waar, dat is nog onduidelijk, maar fysieke winkels blijven alvast de hoeksteen van Ikea’, zegt Nauwelaerts.