BNP Paribas bezorgt Belgische overheid financiële meevaller
Foto: REUTERS

BNP Paribas trekt het dividend met 11,9 procent op tot 3,02 euro per aandeel. De hogere winstuitkering van de Franse moederbank van BNP Paribas Fortis is goed nieuws voor de Belgische staat. Die is met een belang van 7,7 procent de grootste aandeelhouder van BNP Paribas.

BNP Paribas sloot 2017 af met bijna 7,8 miljard euro winst. Het gaat om een stijging met 0,7 procent. De grootbank zegt dat alle delen van de bank hun steentje bijdroegen, maar de lange rente en de marktomstandigheden stonden op de rem. De omzet van de bank daalde 0,6 procent tot 43,2 miljard euro.

De winst in het vierde kwartaal klokte af op 1,43 miljard euro, in lijn met wat analisten voorspeld hadden.

De bank keert dus meer winst uit. De Belgische staat heeft een belang van 7,7 procent of zowat 96,55 miljoen aandelen. De overheid kan rekenen op een brutodividend van ruim 291 miljoen euro. België werd met de redding van Fortis door de Franse bank ten tijde van de financiële crisis aandeelhouder van BNP Paribas. De staat verkocht reeds een deel van dat belang, net als de participatie in de Belgische dochter die ze rechtstreeks bezat.

Fortis

De resultaten van de Belgische dochteronderneming BNP Paribas Fortis volgen op 9 maart. BNP Paribas meldt wel dat de retailbank in België een aanhoudende commerciële activiteit kende. Zo stegen de leningen met 6,1 procent en deposito’s met 3,2 procent. De retailbank boekte 3,68 miljard euro omzet (+0,4 procent), maar de nettorente-inkomsten daalden 1,6 procent.

De toenemende volumes konden de toenemende impact van het lagerenteklimaat slechts deels compenseren. Met 1,12 miljard euro is er wel sprake van 4 procent meer bruto operationele winst.