Regering-May en Trump in de clinch: ‘Wij behandelen iedereen, ongeacht hun bankrekening’
May en Trump in betere tijden. Foto: REUTERS

De Amerkaanse president Donald Trump heeft op Twitter de Britse National Health Service (NHS) afgekraakt. Dat werd hem door de Britse premier Theresa May niet in dank afgenomen, en een reactie liet dan ook niet lang op zich wachten.

De Amerikaanse president Trump had de NHS op Twitter als een voorbeeld aangehaald hoe algemene, door de staat betaalde zorgstelsels niet kunnen functioneren. Afgelopen weekeinde was er in Groot-Brittannië tegen besparingen in de NHS betoogd.

Theresa May reageerde onmiddellijk: ‘De premier is trots over een gezondheidssysteem te beschikken dat kosteloos zijn diensten aanbiedt’, liet May via een woordvoerder van Downing Street weten.

De Britse minister van Gezondheid Jeremy Hunt zei het nog duidelijker: ‘Ik ben er trots op een burger te zijn van een land dat de universele zorg heeft uitgevonden, waar iedereen medisch behandeld wordt, ongeacht hoe groot zijn bankrekening is’, schreef Hunt op Twitter.

De NHS maakt in Groot-Brittannië deel uit van de ‘nationale trots’ en aanvallen daartegen gelden partijoverschrijdend als ongewenst. Maar Hunt doet de geschiedenis geweld aan. De NHS werd in 1948 ingevoerd. In andere landen, zoals België, was er al duidelijk vroeger een wettelijke ziekte- en invaliditeitsverzekering.

Trump en May hadden onlangs al over Twitter-berichten van de Amerikaanse president gepraat, die zich daarin achter extreemrechts in Groot-Brittannië had geschaard. Daarvoor had Trump zich later onrechtstreeks verontschuldigd.