Amazon schikt belastingruzie met Frankrijk
Foto: AFP

Amazon heeft een schikking getroffen met de Franse autoriteiten over achterstallige belastingen. Net op het moment dat Europa aan een Gafa-taks werkt.

De Franse belastingdienst eiste in 2012 een bedrag van bijna 200 miljoen euro, voor achterstallige belastingbetalingen en bijbehorende rente. Het ging om de periode tussen 2006 en 2010.

Verloren rechtszaak

De belasting werd gevorderd omdat Amazon in de periode op grote schaal inkomsten had in Frankrijk, maar in de praktijk op die inkomsten weinig of geen belasting op betaalde. Techbedrijven worden vaak belast op winsten die door dochterondernemingen in landen met lage belastingen worden geboekt, zoals Ierland of Luxemburg

De Franse autoriteiten besloten vorig jaar in juli om met Amazon over een schikking te onderhandelen, nadat een gelijkaardige rechtszaak tegen Google werd verloren. Google hoefde een bedrag van 1,1 miljard euro aan achterstallige belasting niet terug te betalen.

Gafa-taks

Voor welk bedrag Amazon en de Franse autoriteiten hebben geschikt, maakte het internetbedrijf niet bekend. Maar de schikking komt op een interessant moment, want bij de Europese Commissie werkt volop aan een plan om een soort Europese Gafa-taks in te voeren. Een omzetbelasting voor grote techbedrijvenen als Google, Apple, Facebook en Amazon.

De Europese Commissie liet dit weekend bij monde van commissaris Pierre Moscovici weten de plannen voor eind maart te willen presenteren. Volgens Moscovici betalen techgiganten gemiddeld 9 procent belasting in de EU, terwijl de gemiddelde belasting voor bedrijven bij 23 procent ligt.

Advertenties en kliks meten

Moscovici maakte nog geen specifieke details bekend over de geplande omzetbelasting. Hij zei alleen dat het de bedoeling is om indicatoren op te stellen om de activiteiten van alle techgiganten die meer dan 750 miljoen euro omzet boeken, beter in kaart te brengen.

Deze indicatoren, bijvoorbeeld advertenties of het aantal kliks, moeten vervolgens gebruikt worden bij het heffen van belasting. In een interview met Radio J noemde Moscovici onder meer de namen van bedrijven als Google, Facebook, Amazon, Apple, AirBnB en Booking.com.