Het Gentse lichtfestival lokte dit jaar 835.000 bezoekers. Een record voor de vierde editie, die dit jaar een dag langer was dan de laatste keer in 2015.

De organisatie blikt ondanks het slechte weer tevreden terug op een geslaagd lichtfestival zonder noemenswaardige problemen. Ook de Gentse horecazaken spreken van een succes met ‘overvolle cafés en restaurants’ en een gemiddelde kamerbezetting van bijna 90 procent in Gentse hotels.

In Gent beginnen technici en artiesten maandag aan de afbraak van de 37 lichtinstallaties van het lichtfestival. Dat duurde tot zondagavond, een succesvolle slotavond die met 175.000 mensen meer volk lokte dan verwacht. Schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen Annelies Storms spreekt van ‘een overweldigend succes’.

Openbaarvervoermaatschappij De Lijn bediende op de belangrijkste tramlijn tussen het station en de Korenmarkt zowat 90.404 reizigers. Toch was er van verkeerschaos geen sprake in Gent, waar bijkomende parkeerplaatsen voor auto’s en fietsen waren voorzien. Bezoekers lijken probleemloos hun weg daarheen gevonden te hebben: de gewone parkings in het centrum waren lang niet altijd volzet.

Ook de drukte op het traject was beheersbaar. Het lichtfestival was dit jaar gespreid over een wandelparcours van meer dan 6 km. Het Vlaamse Kruis verzorgde in totaal een vijftigtal mensen.

Het is nog te vroeg om vooruit te blikken op een eventueel vervolg voor het lichtfestival, een opdracht voor het volgende Gentse stadsbestuur.