Eenzame jan-van-gent sterft zoals hij geleefd heeft: omringd door betonnen vogels
Foto: Chris Bell, Friends of Mana Island

Natuurbeschermers rouwen om een eenzame vogel die in Nieuw-Zeeland aan zijn einde is gekomen. Zijn enige vrienden waren gemaakt uit beton.

Nigel was een jan-van-gent. Hij was de enige van zijn soort die op Mana Island leefde, in het noorden van Nieuw-Zeeland. Daar was hij omringd door een kolonie van 80 betonnen replica’s van zijn soort. Andere vrienden had hij niet.

De betonnen beeldjes waren jaren geleden op het eiland neergepoot in de hoop een nieuwe kolonie vogels naar het pestvrije eiland te lokken. Nigel kwam in 2013 op het eiland wonen en was de eerste jan-van-gent in 40 jaar die er zijn thuis van maakte. Al die tijd leefde Nigel eenzaam op het eiland, omringd door betonnen vrienden. Enkele weken geleden daagden plots wel drie échte jan-van-genten op, maar de vogel slaagde er niet in om er vrienden mee te worden.

Chris Bell van de dienst natuurbehoud vond Nigel dood terug naast zijn betonnen partner. Hij noemt zijn dood ‘erg spijtig’. ‘Het voelt als een fout einde van het verhaal.’

Volgens Bell had de vogel wellicht een frustrerend bestaan tussen zijn betonnen vrienden. ‘Of hij nu eenzaam was of niet, hij heeft in elk geval nooit iets teruggekregen. Het moet een vreemde ervaring geweest zijn, hoe hij ze jarenlang probeerde het hof te maken.’