Recept

Maria-Lichtmis: verschillende soorten pannenkoeken

2 februari 2018Marie Garré

Het is vandaag 2 februari, traditioneel Maria-Lichtmis. Op deze dag eten heel wat gezinnen pannenkoeken. Een traditioneel recept is altijd een schot in de roos, maar u kunt ook boekweitpannenkoeken of een vegan versie op tafel toveren.

PANNENKOEKEN MET AARDBEIENCOMPOTE EN KARDEMOMROOM

Ingrediënten (4 personen)

2 eieren

0,5 l melk

200 g bloem

Een snuf zout

1 bakje aardbeien

Een geutje water

200 g zure room

De zaadjes van 3 kardemompeulen (tot poeder gemalen)

2 el bloemsuiker of rijststroop

Bereiding

1. Maak het pannenkoekenbeslag door de eitjes te kloppen met de melk, de bloem en een snufje zout.

Snijd de aardbeien in stukjes en stoof aan met een geutje water. Bak de pannenkoeken.

2. Meng de zure room met de suiker en kardemom.

3. Serveer de pannenkoeken met een royale schep van de room en de aardbeiencompote.

BOEKWEITPANNENKOEKEN

Ingrediënten (voor 3-4 personen)

100 g boekweitmeel (bij voorkeur volkoren)

50 g tarwe- of speltbloem

1 tot 2 tl bakpoeder (voor luchtig of zeer luchtig resultaat)

Royale halve tl zout

2 eieren, losgeklopt

1 el yoghurt

120 g bier (licht bier voor een lichte biersmaak, zwaar bier voor meer bitterheid)

2 eiwitten

Boter of bakolie

Bereiding:

1. Meng boekweitmeel, bloem, bakpoeder, zout, de eieren, yoghurt en bier tot een glad beslag. Laat het rusten terwijl je het beleg voor je pannenkoeken klaarmaakt (zie hieronder). Je kunt het beslag in deze vorm ook dagenlang in de koelkast bewaren.

2. Klop de eiwitten stijf. Spatel ze door het pannenkoekenbeslag. Leng het beslag nu aan tot de gewenste dikte. Dit kun je doen met water, spuitwater, karnemelk, lopende yoghurt of extra bier. (Vaak leng ik mijn beslag na het bakken van een eerste minipannenkoekje nog wat verder aan, omdat je dan pas ziet hoe dik het beslag in de pan blijft staan.)

3. Bak van het beslag pannenkoeken die ongeveer een cd groot zijn. Het makkelijkst is om ze in olie te bakken, want die verbrandt niet. Het smakelijkst is om ze in boter te bakken, maar dan moet je erover waken dat je boter niet te veel verbrandt: telkens een klein klontje boter in je pan wippen en daarna, terwijl het smelt, beslag erbij gieten. De pannenkoeken zijn het lekkerst als ze vers gebakken zijn.

VEGAN PANNENKOEKEN

Ingrediënten

1 liter sojamelk (gezoet of ongezoet)

325 gram bloem

1 tl bakpoeder

een scheutje olijfolie

snufje zout

1 zakje vanillesuiker (of minder naar smaak)

zonnebloemolie (om te bakken)

Bereiding

1. Meng alle ingrediënten in een grote kom en roer met de garde tot een glad beslag. Laat het nog even rusten zodat het wat kan indikken.

2. Neem een koekenpan en verhit daarin 2 el zonnebloemolie. Wacht tot deze goed heet is (begint te roken) en zet het vuur dan op een middelhoge stand.

3. Giet een juslepel van het beslag in de pan. Draai met de pan zodat het beslag de hele bodem bestrijkt.

4. De ene kant is vrij snel gebakken en dat merk je als je de randen kan oplichten met een vork of spatel en de pannenkoek heen en weer schuift zodra je de pan beweegt. Draai de pannenkoek dan om met de spatel en bak de andere kant.

5. Herhaal dit met de rest van het beslag. Voeg daarbij altijd een scheutje olie en wacht telkens even tot die voldoende warm is. Die hoeft niet telkens te roken want de pan is nu sowieso warm genoeg.

Bron: veganistischkoken.be