Waarom wit niet blank is, een woonstbetreding geen huiszoeking is en valse kunst ook mooi kan zijn
Foto: Rr
Het parlement heeft de regering deze week eens goed gebeten. Dat was tijd. Intussen lijken we roerend eensgezind tolerant tegenover Bo. Dit zijn twaalf van de interessantste artikels van de week.

1.

Voorspellen is soms makkelijk. Vorige week uitte ik in deze nieuwsbrief mijn vermoeden dat ‘wit of blank’ tot kletterende discussies zou leiden. Mia Doornaert sprong op de kar en opende haar salvo met ‘ik heb het nu gehad’. Raf Njotea doet merkbaar moeite om bedaard terug te schrijven: ‘Ik ben geen lid van enig zelfvoldaan clubje.’

2.

Waarom zo heetgebakerd over woorden? Omdat ze de macht grijpen over het denken. Daarom praat de regering in haar afgeketste nieuwe wet over ‘woonstbetreding’ en niet over ‘huiszoeking’. Zou de oppositie erin slagen om ons over de ‘achterhuiswet’ te laten spreken, dan is het kalf helemaal verdronken.

3.

Nu we het toch over taal hebben: het dreigingsniveau is verlaagd. Zelfs aan ons gebruik van dat bijzondere woord was te merken dat we eraan gewend raakten, schrijft taalman Ludo Permentier.

4.

Gent heeft zijn verdachte Russische kunstwerken uit het museum gehaald. Dat is jammer, schreef Wouter Deprez. Je zou toch verwachten dat het werk op zich ertoe doet, dat we verrukt zijn door de kunst, en niet door de naam op het plaatje ernaast? Een prachtig dilemma.

5.

Over die verdachte Russische kunstwerken duiken haast elke dag nieuwe elementen op. Het wordt een intrigerend detectiveverhaal.

6.

Iedereen had respect voor transgender Bo Van Spilbeeck. Zou het? Waarom pieken depressie en zelfmoord onder transgenders die jarenlang aarzelen voor ze uit de kast komen?

7.

Alles hebben de Amerikanen al geprobeerd in Afghanistan, en toch blijven de bommen van de Taliban er ontploffen. Vorig jaar stierven er 8.000 burgers. Wie zich afvraagt waarom Afghanen nog naar Europa vluchten, vindt antwoorden in deze analyse.

8.

Maakt die kassaloze supermarkt van Amazon, met al zijn snufjes, camera’s en sensoren, echt kans om door te breken? Economieredacteur Karsten Lemmens ging winkelen in Seattle en probeerde Big Brother te bedotten.

9.

De ontslagronde bij Carrefour tekent hoezeer we anders winkelen. De sector davert. Marges slinken. Een mooie en frisse winkel is niet meer genoeg. De jacht op de data van de klant is van levensbelang.

10.

In Polen en Hongarije zetten Kaczynski en Orban de beuk in de democratie. Europa worstelt met een antwoord. Het is een rotdossier, schrijft Ruud Goossens in ‘Boeiende tijden’, de vrijdagse reflectie op macht en verandering.

11.

We beleven de hoogste economische groei in zes jaar, maar in werkelijkheid is dat een mager beestje. Ruben Mooijman legt uit wat ons probleem is.

12.

Sinds vorige week maakt De Standaard ook podcasts. In ‘Bits en atomen’ praten Pieter Van Dooren en Dominique Deckmyn, journalisten wetenschap en technologie, deze week over sprekende orka’s en het conflict tussen gamers en de bitcoin. Nu mét moeilijkewoordenalarm. Heerlijk verhelderend om naar te luisteren tijdens het pendelen, strijken of nietsen.