Aarschot haalt net geen 30.000 inwoners en krijgt dus geen extra stoeltjes in gemeenteraad: “Nu lopen we subsidies mis”
Foto: dvg

Het zag er lang uit dat Aarschot boven de 30.000 inwoners ging uitstijgen en dus kans zou maken op twee extra gemeenteraadsleden en een extra schepen, maar dat blijkt net niet gelukt. De stad strandt op slechts 44 inwoners, van het nodige aantal. Burgemeester André Peeters reageert teleurgesteld.

Het verdict is gevallen. Op 27 januari 2018 werd bekendgemaakt hoeveel inwoners de steden en gemeenten op de eerste dag van dit jaar telden. Aarschot landde net onder de grens van de 30.000 inwoners. Het Rijksregister telde op deze referentiedag 29.956 Aarschotse inwoners, slechts 44 verwijderd van een belangrijk ankerpunt, want vanaf 30.000 inwoners krijgt de stad een aantal voordelen, zoals een extra schepenmandaat en twee extra gemeenteraadsleden krijgen. Burgemeester André Peeters (CD&V) had nog tijdens de gemeenteraadszitting van januari gemeld dat het een dubbeltje op zijn kant ging worden, maar hoopte nog steeds op de toch wel gehoopte mijlpaal. “Het is echt jammer dat we die kaap niet hebben gehaald. Het zag er de laatste weken naar uit dat we het net of net niet gingen halen, maar het verschil van 44 hadden we zeker niet verwacht. Al bij al beter 44 tekort dan bijvoorbeeld maar eentje, dat zou helemaal te gek zijn geweest”, zegt Peeters.

Kritiek

“Het zou nochtans goed voor Aarschot zijn geweest. Niet alleen kregen we twee gemeenteraadsleden en een schepenambt bij, maar het bood ook meer kans op extra subsidies. Ook zou onze politiezone er bij gebaat geweest zijn door meer middelen ter beschikking te krijgen.”

De Aarschotse burgervader is ervan overtuigd dat binnen enkele weken de kaap zeker zal gehaald worden, maar geeft toe dat er een refertedatum moet zijn. Maar de man ziet in de snelle groei in Aarschot, van iets meer dan 28.000 naar 30.000 op vier jaar tijd een positief signaal. “Deze snelle groei van het aantal inwoners is toch wel een duidelijk bewijs dat het in onze stad toch wel goed wonen is. Er is vaak kritiek te horen, maar dat er zoveel hier willen komen wonen is toch het beste bewijs dat het hier zeker niet slecht is, integendeel.” Voor het extra aantal mandatarissen zal Aarschot dus moeten wachten op de verkiezingen van 2024.