Airbnb inperken levert Berlijn meer huurwoningen op
Foto: AFP

De inperking van Airbnb in Berlijn heeft effect. De overheid stelt dat sinds 2016 bijna 8.000 appartementen terug op de woonmarkt zijn gekomen. Dat schrijven Duitse media.

In Berlijn mogen huiseigenaren sinds 2014 - met een overgangsperiode van twee jaar - via sites als Airbnb niet langer hun hele woning, maar uitsluitend nog kamers aan toeristen verhuren.

Wie tegen dat reglement zondigt en wordt betrapt, riskeert een boete die tot 100.000 euro kan oplopen. In totaal zou al meer dan 2,6 miljoen euro aan boetes zijn uitgeschreven.

Volgens cijfers van het departement van Stedelijke Ontwikkeling zijn sinds de wetgeving van kracht 8.000 appartementen weer op de huurmarkt gekomen in de Duitse hoofdstad. Ongeveer de helft daarvan werden verhuurd aan toeristen via sites zoals Airbnb. De rest stond gewoon leeg.

Het huidige bestuur werkt nu aan wetgeving waarbij mensen straks hun woning maximaal zestig dagen mogen verhuren via zulke sites. Om de woningnood tegen te gaan, komen er dan ook strengere regels tegen leegstand.

Berlijn voelde zich steeds meer een slachtoffer van het succes van de verhuurwebsites. Die veroorzaken een toenemende krapte op de markt en hogere huurprijzen. In Berlijn stegen de huurprijzen tussen 2009 en 2014 zo met 56 procent.

Steeds meer steden pakken de verhuurwebsites aan. Net zoals in Berlijn ligt in New York volledige appartementen of huizen aanbieden al aan banden, in San Francisco, Parijs of Amsterdam kan een kortlopend verhuur van een woning via de site maar voor een beperkt aantal dagen.