Duitse autobouwers deden ook dieseltests op mensen
Vorige week lekte al uit dat Volkswagen dierproeven had laten uitvoeren waarbij apen de uitlaatgassen van een Beetle moesten inademen. Foto: REUTERS

De Duitse autoconstructeurs Volkswagen, Daimler en BMW hebben tussen 2012 en 2015 de gevolgen van schadelijke uitlaatgassen niet alleen laten testen op dieren, maar ook op mensen. VW zegt dat er geen verband is tussen die tests op mensen en het dieselschandaal.

Een groep van 25 mensen werd bij de tests gedurende een tijdspanne van enkele uren meermaals blootgesteld aan verschillende concentraties stikstofdioxide. Daarna onderzochten wetenschappers wat daarvan de kortetermijngevolgen waren. Met het experiment hoopten de fabrikanten te bewijzen dat het inhaleren van de dieseluitstoot van moderne wagens min of meer ongevaarlijk is. Dat melden de Duitse dagbladen Stuttgarter Zeitung en Süddeutsche Zeitung.

Een ziekenhuis in Aken bestudeerde 25 gezonde mensen die gedurende meerdere uren verschillende concentraties aan stikstofdioxide - de stof waarvan de uitstoot door de zogenaamde sjoemelsoftware werd gemanipuleerd - inademden.
VW zegt dat er geen verband is tussen die tests op mensen en het dieselschandaal. De studie in Aken volgde op de discussie over grenswaarden voor stikstofdioxide op de arbeidsplaats, klinkt het.

Dierenproeven
Het nieuws volgt amper enkele dagen nadat bekendraakte dat een door de drie autobouwers gefinancierde onderzoeksgroep in 2014 dierproeven had uitgevoerd waarbij apen uitlaatgassen moesten inademen van een Volkswagen Beetle.

‘We verontschuldigen ons voor het wangedrag en het gebrek aan oordeelkundigheid van individuen’, reageerde VW in een persbericht. Daimler noemde de dierproeven ‘onnodig en weerzinwekkend’. Het beloofde een onderzoek op te starten. Ook de raad van toezicht van Volkswagen riep maandag op tot een onderzoek, en eist dat de verantwoordelijken zwaar worden gestraft.

Sjoemelsoftware

De Amerikaanse dierenrechtenorganisatie Peta, People for the Ethical Treatment of Animals, richtte vrijdag al een brief aan Matthias Müller, de ceo van Volkswagen. 'Er is niets rechtsvaardigs aan het veroordelen van dieren tot het ondergaan van lichamelijk leed en psychische kwellingen in laboratoria', meent de organisatie.

Volkswagen kwam twee jaar geleden al in het oog van de storm terecht toen bleek dat het zogenaamde sjoemelsoftware had geïnstalleerd in haar testwagens, waardoor bij emissietesten ten onrechte betere resultaten werden bereikt.