Belgen lenen 31 miljard voor woningen
Foto: Jimmy Kets

Vorig jaar werden in totaal 243.000 nieuwe woonleningen afgesloten, goed voor 31 miljard euro. Dat is een recordbedrag.

Nooit werd een hoger bedrag aan hypothecair krediet verstrekt dan in 2017, aldus de financiële koepelfederatie Febelfin. Vooral het aantal nieuwe leningen voor de aankoop van een woning en voor een nieuwbouw lagen hoger dan ooit. Maar het aantal kredieten voor de renovatie van een woning daalde met 20 procent, of met ruim 14.000 dossiers.

Ook het aantal herfinancieringen van bestaande leningen lag relatief laag, op zo’n 32.000, goed voor een bedrag van 4 miljard euro.

Lage rente

‘De lage rentevoeten hebben, net als de voorbije jaren, een sterk ondersteunend effect gehad op de kredietaanvragen en de kredietverlening’, zegt Ivo Van Bulck, secretaris-generaal van de Beroepsvereniging van het Krediet. Bijna negen op de tien van de kredietnemers kozen voor een vaste rentevoet of voor een veranderlijke rentevoet met een vaste rente gedurende de eerste tien jaar.

Gemiddeld leent een Belg 155.000 euro voor de aankoop van een woning. Dat is 10.000 euro meer dan in 2016.

Ommekeer?

Opvallend: in het vierde trimester was er een duidelijke daling te zien van aantal nieuwe kredieten, met bijna 10 procent. Het is nog onduidelijk of die trend zich begin dit jaar zal doorzetten.