Het centrum van de Afghaanse hoofdstad Kaboel is zaterdag opgeschrikt toen een bomauto vermomd als ambulance ontplofte. Er is sprake van 95 doden en meer dan 150 gewonden.

De knal deed zich even voor 09.30 uur Belgische tijd voor in de wijk waar de kantoren van het ministerie van Binnenlandse Zaken en van de Europese Unie zijn gelegen. Volgens autoriteiten gaat het om een aanslag met een 'bomziekenwagen'

Volgens een woordvoerder van het Gezondheidsministerie kostte de aanslag het leven aan zeker 95 mensen en raakten nog eens 158 anderen verwond. Het is onduidelijk of er onder de slachtoffers ook medewerkers van diplomatieke missies zijn. De balans kan nog oplopen want sommige gewonden vertoeven in een kritieke toestand.

De taliban hebben het geweld intussen via Twitter opgeëist. De islamisten zeggen dat een kamikaze zich in de lucht heeft laten vliegen aan een controlepost voor het oude gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens hen zijn meer dan tachtig poliiemensen zijn gedood en gewond.

Vorig weekend vielen bij een aanval op het prestigieuze Intercontinental Hotel in Kaboel 43 doden. Minstens vier schutters drongen zaterdagavond het hotel binnen en openden het vuur op de aanwezigen. Het duurde meer dan 12 uur voordat alle aanwezigen bevrijd werden. Ook deze aanval werd opgeëist door de taliban.