Over de innerlijke pitbull van Wouter Beke, zelfverzekerde narcistische mannen en het gevoel van kou van Bart De Wever
Foto: Photo News
Almaar vaker is het ‘debat’ een façade waarachter de macht schuilt. Wat bespraken MR-vicepremier Didier Reynders en N-VA-voorzitter Bart De Wever tijdens hun reünie in sterrenrestaurant Bruneau? Dit zijn elf van de interessantste artikels van de afgelopen week.

1.

De griep is in het land. Wie nu al geveld is, heeft één troost: straks lopen zij vrolijk vol antilichamen buiten terwijl de epidemie hen neerhaalt die zich nu sterk wanen. Guinevere Claeys, die enkele dagen verstek moest laten gaan op pagina 3, koestert haar geluk dat zij bij de rillende voorhoede hoort.

2.

Arrogantie kan snel keren. Facebook trekt door Europa in boetekleed. ‘We hebben te weinig gedaan om misbruiken van onze platformen tegen te gaan’, zei Sheryl Sandberg, de nummer twee van Facebook, in Brussel. Intussen haalt Duitsland almaar zwaarder geschut boven. Bovenop strenge regels tegen haatboodschappen richt de Duitse concurrentiewaakhond zich tegen het alfa en omega van Facebook: de data die ze binnenhalen en verkopen.

3.

Voor wie er niet bij is, blijft het een raadsel waarom al die machtigen en rijken naar Davos willen. Je merkt dat ook aan de berichtgeving. In Davos wordt niets beslist, en ook grote ideeën ontstaan er niet. En dus schrijft ook Ruben Mooijman over de kleine dingen des levens in het centrum van de wereld der groten. Heerlijke stukken.

4.

Nog raadselachtiger zijn etentjes onder machtige mensen waar het gezelschap zeer beperkt is en de afwezigen nog opvallender zijn dan de aanwezigen. Wat bespraken MR-vicepremier Didier Reynders en N-VA-voorzitter Bart De Wever tijdens hun reünie in sterrenrestaurant Bruneau?

5.

Wie wil bouwen, is in de ban van S-31, het geesteskind van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). Vooral omdat S-31 nog verder zal dalen tot S-28. En S-31 leidt al tot kleinere ramen, minder hoekjes en kantjes, en een kleinere woning. Niets kon het wilde bouwen van de Vlaming de voorbije eeuw intomen. Tot de nieuwe energienormen van Tommelein.

6.

De psycholoog die de ‘diaken des doods’ behandelde werd deze week door de rechter verplicht om zijn notities te kopiëren en uit te delen aan de juryleden. Dat is een flinke aantasting van het beroepsgeheim. Lees dit interview met de man die zelf ook worstelde met zijn stilte.

7.

Plotseling zijn ze een politieke factor, de solidaire burgers. Ze geven onderdak en steun aan transitmigranten in het Maximiliaanpark. Dat mag volgens de wet. Ook al verblijven de migranten hier illegaal. Maar hoe ver mag die hulp gaan? Anouk Van Gestel vangt een zestienjarige Soedanees op, pleegde één telefoontje te veel, en kreeg om 5.10 uur in de ochtend zeven gewapende agenten over de vloer.

8.

Macron heeft er goede hoop op dat hij dan toch samen met Merkel en haar nieuwe coalitie dat nieuwe elan kan geven aan Europa. Dat doet eurofielen dromen. Maar ze houden toch beter ook Mark Rutte in het oog. De Nederlandse premier profileert zich als sobere cijferaar die ‘echt neen’ wil durven zeggen.

9.

Taal is politiek. De Nederlandse openbare omroep NOS vervangt het woord ‘blank’ als benaming voor mensen met een lichte huidskleur door ‘wit’. Dat laatste woord zou minder die bijklank van ‘rein en schoon’ hebben. We zijn vertrokken voor een lange discussie.

10.

Er stijgt een aanstekelijke geur van verse inkt en gerechtigheid op uit The Post, Spielbergs bevlogen ode aan journalistiek die de macht controleert, schrijft Jeroen Struys in een knappe recensie. ‘Vergeef het een journalist als hij dat graag ziet.’

11.

Voor wie zich nog wil verwarmen aan de debatten van de week, kan terecht in de Scoop van Tom Heremans. Over de innerlijke pitbull van Wouter Beke, zelfverzekerde narcistische mannen en het gevoel van kou van Bart De Wever. Zeker lezen als u luidop wil lachen.