Spraakassistent Alexa nu ook in app-vorm beschikbaar
Foto: mvdv
Amazon heeft zijn slimme spraakassistent Alexa deze week ook beschikbaar gemaakt voor Android-smartphones. Tot nu toe kon je de digitale butler alleen aanspreken via een zogeheten smart speaker of een van de Echo-producten van de Amerikaanse e-commercegigant.

Door de spraakassistent te integreren in de Amazon Alexa-app voor Android is de dienst plotsklaps toegankelijk voor miljoenen gebruikers. Binnenkort volgt er ook een update voor de iOS-versie van de app, al kan je die in onze contreien uitsluitend downloaden als je over een buitenlands (Amerikaans, Duits of Brits) iTunes-account beschikt. Dat komt omdat Alexa voorlopig alleen in die landen is uitgerold. Officieel althans, want om ‘haar’ in België aan de praat te krijgen hoef je – bij het aanmaken van je Amazon-account – enkel even te faken dat je in een van de genoemde landen woont. Noem het een leugentje om bestwil.

In de nieuwste versie van de Amazon Alexa-app vind je onderaan, in de navigatiebalk, voortaan een extra knop met het blauwe Alexa-logo. Druk erop, en je kan de stemassistent de meest uiteenlopende vragen stellen of opdrachten geven – zij het voorlopig alleen in het Engels of Duits. De mogelijkheden zijn vergelijkbaar met die van Siri en de Google Assistant, al heeft elke dienst zo z’n eigen sterke punten. Kan je wel wat inspiratie gebruiken, surf dan eens naar Meet Alexa, een website tjokvol voorbeelden in categorieën als Muziek & Entertainment, Nieuws & Informatie, Smart Home en – het blijft natuurlijk Amazon – Shopping. Nog een tip: abonneer je op de ‘Alexa-enabled Devices’-nieuwsbrief, met elke week tientallen nieuwe vragen die je de assistente kan voorleggen.

Amazon heeft overigens al laten weten dat Alexa in de loop van 2018 ook naar het Windows-platform komt, zodat je ook via je pc met de zoetgevooisde spraakassistente in conclaaf kan gaan.