De 6 beste films van de week
Foto: Niko Tavernise
Steven Spielberg bezorgt ‘The post’ en Tarantino’s vroegere cameraman slingert ‘The insult’ naar ons hoofd. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

The post

Pers versus president.


Steven Spielberg, Meryl Streep en Tom Hanks redden de journalistiek: geen wonder dat ze daar bij ‘De Standaard’ voor vallen, hoor ik u denken. Klopt, maar als Spielberg dat doet, levert het vooral een goeie film op, die best kan tellen als prequel op ‘All the president’s men’.

naar de recensie >

 

 

2

The Florida project

Kinderen op de rand van Disneyland.


Je kan heel mistroostige films maken over armoede. Films die je deprimeren, films die je kwaad maken, films die je empathie aanspreken. En je kan een film maken zoals ‘The Florida project’, waar de energie en fun van afspatten. Het is net omdat je geeft om deze te jonge moeder en haar dochtertje dat het je zo raakt.

naar de recensie >

 

 

3

Three billboards outside Ebbing, Missouri

Moeder met een missie.


Met drie reclameborden langs de weg eist een vrouw dat de lokale politie eindelijk werk maakt van de verkrachting van en moord op haar dochter. Ze eist gerechtigheid: #TimesUp. Maar deze film gaat verder dan hashtags en toont dat achter vijandbeelden echte mensen schuilgaan, met hun eigen gevoeligheden en contradicties. De regisseur van ‘In Bruges’ doet dat met even veel nuance als overdrijving, met humor en met alle emoties beschikbaar, van woede tot spijt. Dit is een masterclass verhalen vertellen en een aangrijpende film over mensen die maar mensen zijn. Must-see.

naar de recensie >

 

4

Star wars: The last jedi

Een van de beste in de reeks.


De nieuwe ‘Star wars’ komt met een diervriendelijke ondertoon, niet weinig geholpen door schattige vogelachtige beestjes die lijken op papegaaiduikers: de Porgs. Zij zetten Chewbacca voor een dilemma: kun je een Porg aan het spit draaien en verorberen terwijl zijn schattige soortgenootjes toekijken?

naar de recensie >

 

 

5

Paddington 2

De beer doet het weer.


In Brexit-tijden exporteert het niet zo heel Verenigd Koninkrijk zijn knuffelbaarste held: niet Noel Gallagher, maar wel de minder ongelikte beer Paddington. Het verhaal neemt echter een donkere wending, want deze aaibare migrant met bruine huidskleur wordt valselijk van diefstal beticht en in de bajes gegooid. Gelukkig kan hij als geen ander broodjes én stroop aan de baard smeren. Deze film huldigt ongegeneerd ouderwetse, vergeten waarden als optimisme en naïviteit. Je wenst het alle kinderen toe.

naar de recensie >

 

6

The insult

Belediging in Beiroet.


‘Reservoir dogs’, ‘Pulp fiction’, ‘Jackie Brown’: allemaal werden ze gefilmd door de Libanees Ziad Doueiri, die het klappen van de zweep leerde kennen als cameraman van Quentin Tarantino. Met ‘The insult’ heeft hij zelf een film geregisseerd over de escalerende sfeer in het Midden-Oosten. ‘Een boeiend uitgangspunt dat een fascinerend licht werpt op het alledaagse leven in Beiroet’, schreef recensent Steven De Foer.

Interview met regisseur Ziad Doueriri >

naar de recensie >