‘Slechts enkele duizenden salafisten in België’
Foto: Photo News

De Staatsveiligheid zal de komende weken in België 5.000 brochures over het salafisme verspreiden. Zo wil ze het grote publiek sensibiliseren over de radicale stroming.

Met de brochure wil de Staatsveiligheid een genuanceerd beeld schetsen van het salafisme in ons land, schrijft het weekblad Knack. De belangrijkste vaststelling is dat de invloed van het fenomeen groeit.

‘Was het aanvankelijk een grootstedelijk fenomeen, dan zien we het nu opduiken tot in de kleinste steden en dorpen’, lichten de auteurs van de brochure toe. Dat komt volgens onder meer door het internet en rondtrekkende predikers. ‘Ook Sharia4Belgium heeft een belangrijke rol gespeeld.’

In de brochure benadrukt de Staatsveiligheid wel dat het salafisme ‘een marginaal fenomeen’ blijft. Het gaat om ‘enkele duizenden’ salafisten in België, op een totaal van 600.000 tot 700.000 moslims.

Problematische praktijken

De brochure brengt een kort historisch overzicht van de ideologische beginselen en een lexicon van salafistische termen, zoals jihad en kafir (ongelovige). Ze legt het verschil uit met andere bewegingen en stromingen zoals de Moslimbroeders en het wahabisme. Daarnaast schetst ze de dreiging die ervan kan uitgaan en hoe het fenomeen in ons land wordt opgevolgd.

De inlichtingendienst somt tot slot een aantal voorbeelden op van ‘problematische salafistisch praktijken’, van oproepen om niet te gaan stemmen tot ‘profetische geneeskunde’ die gebruikmaakt van ‘middeleeuwse praktijken’ zoals magie en tovenarij. Ook polygamie, thuisonderwijs en de sharia staan erbij.

‘De Belgische moslimgemeenschap is als partner essentieel in de aanpak van het salafisme’, klinkt het nog.