'Doodstraf VUB-prof wordt opnieuw bekeken'
Foto: jhp

Volgens Zouhaier Chihaoui, de Belgische advocaat van Ahmadreza Djalali, komt er een herziening van de doodstraf die de VUB-gastdocent kreeg opgelegd.

Djalali werd veroordeeld wegens spionage en betrokkenheid bij de dood van twee nucleaire wetenschappers, nadat hij bekentenissen had afgelegd ten gevolge van psychologische en fysieke folteringen (zie video onderaan).

Sinds de terdoodveroordeling van Ahmadreza Djalali eind december werd de internationale druk, ook vanuit België, opgevoerd. Die lijkt nu toch effect te hebben, want de zaak van Djalali zal herbekeken worden. Het hooggerechtshof zal volgende maand zijn mening geven over de zaak.

Collega en UZ-arts Gerlant Van Berlaer, die contact had met Djalali’s vrouw Vida Meh en Italiaanse collega’s, wil nog niet spreken van een opschorting van de zaak. ‘Dat is te vrijpostig’, stelt Van Berlaer. ‘De boodschap is voor ons dat er iets beweegt. En als dit klopt, is er ruimte voor onze politici om verder druk te zetten. Dan is er meer mogelijk dan alleen maar gratie vragen.’