Naomi Parker Fraley, de ‘echte’ Rosie the Riveter, is gestorven
Foto: rr

Professor James Kimble zocht zes jaar naar de vrouw die model stond voor de gekende poster van Rosie the Riveter. Eerder werd gedacht dat een andere vrouw de inspiratie was voor de tekening, maar hij identificeerde Naomi Parker Fraley in 2015. Ze stierf zaterdag op 96-jarige leeftijd.

De poster van Rosie the Riveter is een Amerikaans symbool voor vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de fabrieken werkten toen de mannen aan het front vochten. Later werd het beeld een icoon voor vrouwenrechten. De poster is waarschijnlijk gebaseerd op een foto van een vrouw in een fabriek.

Parker Fraley bleef jaren onder de radar. Het was Geraldine Doyle, een vrouw die metaal verwerkte in een fabriek in Michigan, die dacht zichzelf te herkennen op de foto. Haar claim werd wijdverspreid aanvaard, en toen ze stierf in 2010 schreven de kranten dat zij de vrouw achter de foto was. Voor professor Kimble klopte er iets niet, en hij ging op zoek naar meer bewijs. In 2015 stootte hij op de foto van de vrouw, met als bijschrift een naam, locatie en datum. ‘De knappe Naomi Parker bedient een machine. De vrouwen dragen werkkledij, maar schoonheid is van secundair belang deze dagen.’

De toen 20-jarige Parker Fraley ging in 1942, na de aanval op Pearl Harbour, aan de slag in een fabriek in Alameda. Toen ze in 2011 naar een bijeenkomst ging voor vrouwelijke werkkrachten tijdens de oorlog, zag ze voor het eerst haar foto naar de poster hangen. Bij de foto stond Geraldine Doyle, maar zij wist dat dat niet klopte. ‘Ik kon het niet geloven’, zei Parker. ‘Ik wist dat ik dat was op die foto.’

Toen professor Kimble bij Parker Fraley aanklopte, was ze blij dat iemand eindelijk naar haar verhaal wou luisteren. ‘Het is een overwinning’, liet ze weten.