Hommeles binnen Davis Cupteam: afzeggingen zullen niet zonder gevolg blijven
Foto: Photo News

Davis Cup-kapitein Johan Van Herck heeft dinsdag zijn selectie bekengemaakt voor de eerste ronde van de Davis Cup tegen Hongarije (2-4 februari), in de Country Hall in Luik. Speerpunt David Goffin (ATP 7) zit bij de vier spelers, net als Ruben Bemelmans (ATP 117), Joris De Loore (ATP 314) en debutant Julien Cagnina (ATP 264). Arthur De Greef (ATP 189) en Kimmer Coppejans (ATP 277) zegden af, net als de geblesseerde Steve Darcis (ATP 88).

In vergelijking met de finale van de Davis Cup van vorig jaar, tegen Frankrijk (24-26 november), wordt enkel Steve Darcis vervangen door Cagnina. Voor Cagnina, een 23-jarige Luikenaar, is het zijn eerste selectie.

“Met 2018 start een nieuw jaar met nieuwe kansen, ook in Davis Cup”, legde kapitein Johan Van Herck uit. “We blijven de komende campagne vertrouwen op dezelfde waarden: vertrouwen in onze kwaliteiten, teamspirit en grote ambities, maar met respect voor de tegenstander. De ervaring die de spelers en de staff de voorbije jaren opgebouwd hebben, moet ons helpen om ons opnieuw te plaatsen voor de kwartfinale van de Davis Cup. We kunnen hiervoor rekenen op 4 gemotiveerde spelers, en ook op Steve Darcis die een hele week ter beschikking zal staan van het team. Tot slot rekenen we op de steun van het Belgische publiek om ons in Luik naar de overwinning te schreeuwen.”

Wat met afzeggers?

Waar niet op gerekend werd, is de weigering van Arthur De Greef (ATP-189) en Kimmer Coppejans (ATP-277). Zij besloten om hun selectie niet te aanvaarden, en dat schiet in het verkeerde keelgat bij kapitein Johan Van Herck: "Een selectie weigeren doe je niet. Dit zal niet zonder gevolgen blijven. Ze brachten daarvoor verscheidene redenen aan. Ik heb lang gepraat met Kimmer in Turkije. Hij denkt dat het momenteel beter is voor hem om toernooien te spelen dan om aan de Davis Cup deel te nemen. Arthur noemde persoonlijke redenen. Het is dus niet aan mij om daarover te praten. Het is wel een grote teleurstelling voor mij. Je weigert geen selectie voor de Davis Cup. Dit zal niet zonder gevolgen blijven. Ik heb akte genomen van hun beslissing, maar ze zullen de gevolgen moeten dragen. We zullen in samenspraak met de federatie zien hoe dit zal evolueren."

Hommeles binnen Davis Cupteam: afzeggingen zullen niet zonder gevolg blijven
Arthur De Greef Foto: Photo News

Door de vele afwezigen krijgt Julien Cagnina speelkansen. Het is de eerste selectie voor de nationale ploeg voor de 23-jarige Luikenaar. "Hij heeft een goed seizoen gespeeld, vooral op gravel, en bereikte de top 250 van de ATP-ranglijst. Het is een goed moment om hem in de ploeg te zetten", vertelt Van Herck.

De Belgische nummer een, David Goffin, tekent wel present. Hij werd in de tweede ronde van het Australian Open uitgeschakeld. "Hij is heel gemotiveerd teruggekomen en is klaar om de trainingen te hervatten. David heeft genoeg veerkracht om die klap op te vangen", aldus de kapitein.

De twee andere spelers in de selectie, Bemelmans en De Loore, vormen al enkele matchen een dubbelpaar. In afwezigheid van Darcis zal Bemelmans ook in het enkelspel moeten aantreden. "We hebben met Ruben en Joris een dubbelpaar gevonden dat goed draait. Voor het enkelspel zullen we nog zien, alles is mogelijk, iedereen kan drie matchen spelen. De keuze hangt ook af van de match op vrijdag."

België treedt als favoriet aan tegen Hongarije, met sterspeler Marton Fucsovics (ATP-80) in de rangen, die in de achtste finales in Melbourne Park het onderspit moest delven tegen de Zwitser Roger Federer (ATP-2). "Een match een de Davis Cup is altijd complex", waarschuwt Van Herck. "Het zal hoe dan ook moeilijk zijn, zelfs met Steve erbij zou dat het geval geweest zijn. Maar we hebben alle troeven in eigen handen. We hebben de nodige ervaring in huis om door te gaan."