ABVV blaast koud en warm over staken
Foto: Photo News

De socialistische vakbond ABVV plant vanaf februari een nieuwe reeks acties tegen de regeringsmaatregelen. Maar of ze ook gaat staken? Daarover hield de vakbond zich zeer op de vlakte. 'Ik sluit het niet uit maar dan wel liefst samen met de andere vakbonden', stelt ABVV-topman Rudy De Leeuw.


Het ABVV stelt een nieuw actieplan op om te protesteren tegen regeringsvoorstellen. Dat heeft het federaal comité van de vakbond vanmorgen beslist. Maar de socialistische vakbond hield het vaag welk soort acties ze op touw zal zetten. 

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw verwacht in een eerste fase vooral concentraties of 'doelgerichte' betogingen die zich toespitsen op regeringsbeleid dat de vakbond zeer dwars zit. En dat gaat van de pensioenhervorming tot de fiscaliteit, stelt De Leeuw.

Of het ABVV ook gaat staken? De topman van de socialistische vakbond sluit het niet uit. Maar hij voegt er meteen aan toe dat 'alle neuzen' binnen de vakbond daarvoor in dezelfde richting moeten staan. Bovendien geeft hij er de voorkeur aan om samen met de andere bonden te staken.

Dat is een heel verschil met de plannen die medio december bekendraakten. Toen dacht de top van het  ABVV er zelfs aan om volgende maand een algemene staking te organiseren. Dit stakingsplan lijkt nu begraven.

De twee andere vakbonden lieten toen al duidelijk verstaan dat ze zo'n staking niet zagen zitten. Het ziet er niet naar uit dat ACV en ACLVB ondertussen van mening ziijn veranderd. Bij de christelijke vakbond is te horen dat het zich de volgende maanden concentreert op de voorbereiding van een juridische klacht bij de Raad van State tegen de zogenaamde gelijkschakeling van de loopbaan voor het pensioen en de sensibilisering van de achterban over wat er op het spel staat bij de pensioenhervorming.

De nummer twee van het ABVV, Robert Verteneuil, trok vandaag wel iets feller van leer na afloop van de vakbondsbijeenkomst dan Rudy De Leeuw. Hij liet verstaan dat de socialistische vakbond een ultimatum lanceert: indien de plannen over het pensioen met punten en de criteria voor de zware beroepen niet ingetrokken worden, zal de bond acties organiseren. Daarbij behoort een 24 urenstaking tot de mogelijkheden, voegde hij er nog aan toe. De vakbond verwacht 'zo snel mogelijk' een antwoord van de regering-Michel.

Bij de andere vakbonden werden de wenkbrauwen gefronst. Omdat voor zover zij weten er nog geen regeringsplan over het pensioen met punten is.