2.400 jobs weg bij Carrefour in Frankrijk
Foto: REUTERS
De Franse supermarktketen Carrefour heeft dinsdag zijn toekomstplannen uit de doeken gedaan. In Frankrijk komt er alvast een plan van vrijwillig vertrek voor 2.400 van de 10.500 werknemers op de hoofdzetel in Parijs. Wellicht worden er ook in België jobs geschrapt.

Specifiek over België wordt er niets gezegd, maar Carrefour spreekt wel van ‘een rationalisering van de hoofdzetels in alle landen’. Dat impliceert dus ook gevolgen voor de Brusselse vestiging.

In een toelichting benadrukt dat de vertrekregeling voor het Franse hoofdkwartier 'strikt vrijwillig' is. Het bedrijf hoopt dus dat zowat een kwart van de werknemers daarop ingaat. Maar voor wie blijft zullen er sowieso ook gevolgen zijn. Zo gaat het hoofdkwartier in Boulogne volledig dicht. Of de 'rationalisering' van de Belgische hoofdzetel ook op vrijwillige basis zal verlopen, is nog niet duidelijk.

De groep wil met het toekomstplan 'Carrefour 2022' vanaf 2020 2 miljard euro besparen op de jaarlijkse kosten. Dat moet onder meer komen van een vereenvoudigde organisatie en meer samenwerking met externe partners. Het doel is 'het verhogen van de productiviteit en het concurrentievermogen'. 

Tegenover de besparingen in de hoofdzetels staan een aantal nieuwe investeringen. Zo gaan er de komende 5 jaar 2.000 nieuwe buurtwinkels open in grote steden wereldwijd. Het bedrijf gaat ook 2,8 miljard dollar pompen in de digitalisering. Bedoeling is het grootste bedrijf te worden dat voeding verkoopt via e-commerce. Tegen 2022 moet dat een omzet van 5 miljard europ opleveren.

In de communicatie over de plannen onderstreept Carrefour meermaals de "voedseltransitie" waarop het bedrijf wil inzetten. Het bedrijf wil voor verse voeding tegen 2022 1 miljoen bijkomende klanten in Frankrijk. Een derde van de omzet uit voeding moet van producten onder het eigen 'Carrefour'-merk komen en het biosegment moet 5 miljard euro omzet draaien in 2022.