Parkinson dwingt Neil Diamond te stoppen met touren
Neil Diamond Foto: AFP

Zanger Neil Diamond, bekend van hits als ‘Sweet Caroline’ en ‘Girl, you’ll be a woman soon’, lijdt aan de ziekte van Parkinson. Hij zal blijven zingen, maar op tournee gaan zit er niet meer in. Enkele maanden geleden stond hij nog op het podium in het Sportpaleis.

Het management van de 76-jarige zanger laat dinsdag weten dat hij op doktersadvies niet meer kan touren. Alle concerten zijn met onmiddellijke ingang afgelast. Hij trok momenteel de wereld rond om te vieren dat hij 50 jaar op de planken stond.

Diamond zelf zegt in een reactie ‘met spijt’ te stoppen met optreden. ‘Ik ben vereerd dat ik 50 jaar heb kunnen optreden. (...) Ik wil wel nog lang actief blijven, door het schrijven van nummers, op te nemen en met andere projecten. Mijn dank gaat uit naar het trouwe publiek, over heel de wereld.’

Diamond kende zijn grootste successen eind jaren ‘60 en begin jaren ‘70. Maar ook daarna bleef zijn fanbasis hem trouw. Zijn werk werd ook veel gecovered door andere artiesten. Zo werd de versie die Urge Overkill opnam van ‘Girl you’ll be a woman soon’ evengoed een klassieker, mee doordat regisseur Quentin Tarantino het nummer gebruikte in een sleutelscene in de film Pulp Fiction. Het leverde hem een hele nieuwe fanbasis op.

Ook de laatste jaren van zijn carrière kreeg hij nog veel erkenning voor de albums die hij opnam met hulp van producer Rick Rubin.