Onze landgenote Elise Mertens (WTA 37) heeft de Oekraïense Elina Svitolina (WTA 4) in een ijzersterke kwartfinale geklopt op de Australian Open, en stoot zo door naar de halve finale op donderdag.

Elise Mertens stond voor het eerst in de kwartfinale van een grandslamtoernooi, en maakte er meteen een memorabele partij van.

Het eerste punt moest Mertens nog aan de 23-jarige Oekraïense laten, maar dat maakte ze snel goed. Ze kon uitlopen tot 3-1. Daarna werd het spannend, maar Mertens kon de set afwerken met 6-4.

In de tweede set was Mertens met enorme voorsprong de sterkste: ze liet geen steek vallen en bracht de score naar een schitterende 6-0.

De 22-jarige klopte het nummer 4 van de wereld en een van de topfavorietes voor de eindzege in nog geen 1 uur en 15 minuten. Ze zet zo haar onwaarschijnlijke krachttoer voort: ze stoot door naar de halve finale van de Australian Open, haar eerste in een grandslamtoernooi. Die staat donderdag op het programma. In de halve finale neemt ze het op tegen de winnaar van het duel tussen Carla Suarez (WTA 39) en Caroline Wozniacki (WTA 2), dat later op de dag gespeeld wordt.

'Ik ben sprakeloos'

Mertens is ook de eerste Belgische die in een halve finale van een grand slam staat sinds Kirsten Flipkens in 2013. Hoe ze zich daarbij voelt? 'Ik ben sprakeloos, ik weet zelfs niet wat te zeggen. Ik heb allemaal gemengde gevoelens, allemaal goede gevoelens', zei ze vlak na de match. 'Ik heb alles gegeven vandaag. Het was natuurlijk een beetje stresserend, maar ik heb mijn spel gespeeld en het is goed gegaan vandaag. Ik wist dat Svitolina een sterke speelsters is, dus ik wist dat het moeilijk ging zijn. Ik probeerde agressief te spelen, haar doen te bewegen, meer naar het net te doen komen.'

Mertens had ook lof voor haar coach/lief: 'Hij betekent heel veel voor mij. Hij staat altijd aan mijn zijde, we zijn een goed team. Sinds we samenwerken, gaat het alleen maar vooruit. Dus alle credit naar hem.'

Ze had ook een boodschap voor haar mentor Kim Clijsters: 'Wees niet te gestresseerd. En bedankt om te kijken. Het betekent veel voor me. Ik probeer in jouw voetsporen te treden.' Clijsters was de laatste Belgische die tot in de halve finale van de Australian Open geraakte.