‘Shutdown’ weer eventjes van de baan
Chuck Schumer. Foto: REUTERS
De 'shutdown' van de Amerikaanse overheid is na bijna drie dagen voorbij. President Donald Trump zette maandagavond zijn handtekening onder het overgangsbudget, dat eerder door het Congres was gestemd. De goedgekeurde financiering loopt tot 8 februari.

Na de Senaat stemde ook het Huis van Afgevaardigden in de VS er maandag mee in om de gedeeltelijke verlamming van de federale overheid te beëindigen. In totaal 266 parlementsleden stemden voor een overgangsbudget, 150 tegen. 

Nu ook Trump het ontwerp ondertekend heeft, kan de federale overheid na een 'shutdown' van bijna drie dagen weer normaal functioneren.

De Democraten bereikten maandag een compromis met de Republikeinse meerderheid. Het voorstel, dat de financiering garandeert van de activiteiten van de staat tot 8 februari, kreeg in de Senaat eerder al een grote meerderheid van tachtig stemmen achter zich. Achttien senatoren stemden tegen.

In de Verenigde Staten ging vrijdagavond de zogenaamde ‘government shutdown’ in. Daardoor waren de meeste overheidsdiensten bevroren, met uitzondering van ‘essentiële diensten’, zoals de staatsveiligheid of de FBI. Naar verluidt kost het de VS 6,5 miljard dollar (zo’n 5,3 miljard euro) per week. Democraten en Republikeinen hadden er dus alle belang bij om zo snel mogelijk een uitweg te vinden.

8 februari

Vorige week weigerden de Democraten de financieringswet nog goed te keuren. Ze wilden eerst beschermingsmaatregelen voor de zogenaamde ‘Dreamers’, die het risico lopen om gedeporteerd te worden. Zondag beloofde Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, dat het debat daarover heropend zou worden, als de Democraten zouden helpen de ‘shutdown’ te beëindigen.

Echt lang zit de Amerikaanse regering evenwel niet op rozen. De voorziene financiering loopt immers maar tot 8 februari.