Donderdag bijzondere ondernemingsraad bij Carrefour in België
Foto: REUTERS

Topman Alexandre Bompard van het Franse supermarktbedrijf Carrefour stelt dinsdagochtend zijn transformatieplan voor de groep voor. In België, waar Carrefour honderden winkels heeft, is er donderdag om 14.00 uur een bijzondere ondernemingsraad gepland, bevestigt de directie.

Carrefour maakte vorige week een beter dan verwachte omzet bekend, maar stelde tegelijkertijd de verwachtingen voor de courante operationele winst neerwaarts bij. Die zou op ongeveer 2 miljard euro moeten uitkomen, 15 procent lager dan in 2016.

Bompard, sinds vorige zomer ceo van Carrefour, wacht niet op de voorstelling van de volledige jaarcijfers (op 1 maart) om zijn toekomstplannen uit de doeken te doen. Over de inhoud ervan lekte evenwel nog niets uit. Vanuit Frankrijk vertrekt dinsdag om 8.30 uur wel een persbericht.

Bang hartje

In België wordt met een bang hartje uitgekeken naar de presentatie. De omzet van de Belgische winkels nam vorig jaar met slechts 0,3 procent toe op vergelijkbare basis, de zwakste prestatie van de Europese landen waar Carrefour aanwezig is. De voorbije weken was er al speculatie over mogelijk banenverlies en winkelsluitingen.

Donderdag om 14.00 uur is er bij Carrefour België een bijzondere ondernemingsraad gepland, zegt Myriam Delmée van de socialistische bediendebond BBTK. ‘Daar zullen we duidelijke informatie kunnen krijgen over België’, zegt ze. De vakbondsvrouw wil niet vooruitlopen op eventuele aankondigingen.

Carrefour België bevestigt de bijzondere ondernemingsraad in Evere. ‘Dat is een klassieke manier om werknemers te informeren’ over grote aankondigingen, stelt woordvoerder Baptiste Van Outryve.

Ontslagen en winkels gesloten

In 2010 kondigde Carrefour al eens een grootschalige herstructurering aan in België. Daarbij verloren uiteindelijk meer dan 1.000 mensen hun baan. Elf winkels (waarvan acht hypermarkten) werden gesloten, een twintigtal andere vestigingen werd omgevormd van een winkel in eigen beheer naar een franchisewinkel.

Carrefour België stelt momenteel volgens de woordvoerder ongeveer 11.500 mensen tewerk (op de hoofdzetel in Evere, in de circa 85 winkels in eigen beheer en in ondersteunende diensten).

Inclusief de honderden vestigingen uitgebaat door zelfstandigen, telt Carrefour ongeveer 800 winkels in België.